#19: Koju trkačicu bariti!

Popularizacijom trčanja definitivno je izraz “we train together, we stay together” dobio novu dimenziju. Trkačke “divizije” koje gaze Maksimir i Savski nasip djeluju kao iskrcavanje na Normandiju. Dakle, masivno! Ja trčim Maksom i imam priliku vidjeti sve te prekrasne ljude raznih oblika, godina i trkačkih formi i teško je ne pomisliti kako su neki tamo i zbog barenja… starinski izraz onih preko 40 godina, gotovo izumro uslijed opće upotrebe engleskih izraza i kojekakvih aplikacija za izlaske. Ako ništa drugo, ovo se čini bolja varijanta. Trčite i gledate guzice… ok, neke od tih guzica zahtjevaju i dobar periferni vid, ali valjda će od trčanja malo splasnuti. Držim fige. Znam, grozan sam, ali nemojte se praviti da ste jako fini i da to ne radite i sami – komentirate. Ako ništa drugo, u sebi. Stoga ne držite mi prodike, ovo je jedan vrlo zabavan članak. Meni bar.

No koju bi valjalo bariti “za ozbač” i ne ozlijediti se? Iskreno, dosta ovisi o tome u kakvoj ste vi sami formi, iz onog što sam do sada imao prilike vidjeti, morate imati uvid u neke važne faktore kao što su vrijeme provedeno na poslu, sa obitelji, prijateljima i na treningu… jer tek kad se sve to zadovolji, ostaje vrijeme za vas. Evo nekoliko osnovnih podjela pa vi promislite. Ipak, ovaj tekst se odnosi na trkačice jer nemam nikakvih iskustava sa barenjem trkača, ali sam uvjeren da su daleko jednostavniji za zbariti, samom činjenicom da su muškog roda, ergo gonjeni jednostavnijim nagonima. Dakle, ugodno se smjestite pa da krenemo.

Ultrašice

Ovu skupinu dama trebate izbjegavati, ako vam je jedini cilj barenje, odnosno blago rečeno pokušaj istog. Prije svega, teško da imate tu energiju i fokusiranost, a što je potrebno za pratiti navedenu damu u njenim putešestvijama (čim ovo čitate, jer biste inače bili vani trenirali) . Ukratko, “ne pokušavajte ovo kod kuće”, ako niste trenirani profesionalac. Niste joj dorasli, a vjerojatno je više muško nego vi. Iskreno im se divim, ali ih se klonim jer “beštija može bežati”… ovaj sam opis dobio od svojih prijateljica trkačica koje nisu u navedenoj skupini.

Trail runnerice

One su nešto najsličnije šumskim vilama… napucane adrenalinom naravno i umjesto krila imaju vjerojatno neke prehebene tenisice sa kramponima. Ove dame su prava divota, ali ako počnu koketirati sa dužinama preko 20km u trailu… onda ih je vjerojatno prehitilo. Teško da ćete ih onda vidjeti igdje doli u šumi ili kakvom kamenjaru. Jednostavno, ako već nekako skrenete pozornost na sebe, držite ju čvrsto pod kontrolom kako ne bi pretjerala i uživat ćete zajedno u veselim izletima u prirodu.

Halferice i Maratonke

Tipični profil prosječne pripadnice ove skupine: savršena majka, uspješna poslovna žena, kuća pospremljena tip-top, nema “cross-branding”-a u njenom outfitu (sve Nike kao da je sponzorirana, ali ne sponzoruša), uglavnom u dobi preko 35,… Ovo je opća opasnost i izbjegavati ih u širokom luku, osim ako volite biti zapostavljeni na najjače. A ako nije majka, prilično je sigurno da je u planu. Ona ziher ima kratkoročni i dugoročni plan… u detalje izrađen. Kao i svoju trkačku kalendarku. Pripadnice ovih dviju podskupina su opća opasnost za muški rod jer su privlačne na svim poljima po svojoj uspješnosti, koja može impresionirati i one najtvrdokornije, no imajte u vidu da je njen raspored rasprodan. Ona nema vremena inače, a ako želi trčati mora se nečega odreći, a to ste upravo vi. Ona neće pristati odreći se posla ni majčinstva, a kada je riječ o odlasku u Ljubljanu na maraton pa makar prognoza značila plivanje, a ne trčanje kao prošle godine, vi niste nikako u fokusu. Ona pronalazi poseban brendirani šuškavac “koji diše”, a ne propušta kišu, vodonepropusne čarape, šminku koju ni uragan 5. kategorije ne može sjebati, nevremenski Taft koji će omogućiti da njena savršena frizura ide u paru sa fantastičnim stajlingom i nestvarnim tempom kojim ostvaruje svoj novi PB i time se hvali na svim društvenim mrežama. Zapravo potpuno zasluženo. Trud koji je uložila mjesecima, ako ne i godinama koji su prethodili opravdava sve. Sve osim vremena koje bi trebala provesti sa vama, no sami ste si krivi. Ako ste slučajno maratonac sami, vrlo je vjerojatno da nećete trčati istim tempom. Ako ste sporiji, onda je ok. Može se iživljavati na vama, no vjerojatno ćete postati nedostatni ubrzo. Ako ste brži, ugrožavate ju ili bar nećete trenirati zajedno… jer ona ima svoj tempo. So you don’t train together. Ukratko, svaki pokušaj je ulazak u zonu mazohizma pa promislite dobro.

Cenerašice

Mislio sam ih ostaviti za kraj, jer držim da je ovo jedina skupina koja je ono što vrijedi. To su all-round-erice. One mogu trčati i kraće i duže, ali cener u tempu je njena dužina. Ona je u top formi, voli trčanje, ali ima vremena i za ostale stvari u životu i pokušava pronaći balans. Ono, nije luda, ni zaluđena, ako me razumijete. Istrčat će ona i polumaraton, no neće za to trenirati posebno jer “to su samo dva cenera” zapravo pa će prilagoditi malo tempo i to je to. One dolaze radi druženja i pića poslije utrke no pokušavaju pronaći balans u interakciji sa partnerom (ili partnericom, valja biti politički korektan). Ona je fit, ali nije zaluđena. Voli trenirati, ali nije opterećena. Kad odradi 5km trening, o tome ne izvještava cijeli svijet. Apsolutno moj trkački favorit.

Wannabes – do 5 km

Iskreno, ako ste trkač i naiđete na ovu skupinu, budite oprezni jer one imaju potencijala za više, no izluđivat će vas sa postanjem svake distance koju je istrčala makar se radilo o 800 metara, gdje je stala vjerojatno 2 puta radi okrepe, razvezale joj se tenisice, grizli ju komarci, bila je sparina, obukla je krive čarape, tajice su bile preuske,… shvatili ste. Drama Queen! No najbitnije od svega je da pri objavi svojeg trkačkog velečuda na javnim mrežama detaljno opisuje gotovo svaki koračić i “muke kroz koje je prolazila i porazila”. Ako možete biti upravo onakvi kakve žene misle da muškarci jesu (sluša, ali ne čuje), onda biste mogli preživjeti ovu krasoticu no ozbiljno priželjkujete da izraste u Cenerašicu i da je njeno trčanje sastavni dio života, a ne njen dnevni vrhunac… to biste ipal trebali biti vi!

Ovo su neke osnovne podijele kako sam ih ja nekako doživio, no valja imati na umu kako se u bilo kojem trenutku može dogoditi prelazak iz jedne u drugu skupinu. To ne mora nužno biti loše, bar ne za trkačice, no morate biti spremni i na taj scenarij. Detaljnije podgrupe dio su vaše potrebe za dodatnom analizom i slobodno razvijajte te vještine, no kad tad ćete shvatiti kako to sa ženama nema baš previše smisla jer su ionako nepredvidive i igrate igru u kojoj one pobjeđuju. Također, polumaraton danas svatko može prehodati, jer neki rezultati su u rangu toga pa imajte i to na pameti kad upoznate “polumaratonku”. Ta je možda razgledavala znamenitosti nekog grada brže hodajući, samo kako bi se fotkala u cilju sa finišerskom medaljom ispred neke superpoznate antičke građevine.

I na kraju, nadam se da ste se zabavili čitajući ovaj vrlo fiktivni i apsolutno zajebantski članak pa ako ste pomislili da sam šovinistički seksist, vjerojatno ima neke istine u ovom što pišem… i ove fiktivne podijele bi mogle imati smisla. Pusa.

(the link to English version of this article: https://thomaskezele.com/2020/01/27/which-female-runner-you-should-hit-on/)

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.