#162: Christopher McDougall – Born to run

Moje čitanje knjiga zaista ulazi u kategoriju gledanja najdužih meksičkih sapunica. Fakat je maratonsko i unatoč mojoj najboljoj želji da se sjednem i pročitam 50 strana u komadu, to se uglavnom svede na 5-10 stranica u komadu maksimum. Ili to radim između dvije stvari ili kad legnem u krevet, što pak često znači da me probudi kad knjiga padne na mene jer sam zaspao. No Born to Run knjiga definitivno nije dosadna kako bi netko možda mogao iščitati iz moje padanja u nesvijest od umora. Knjiga je prepuna fenomenalnih likova, događaja i podataka. Iskreno, bolji osvrt u smislu kratkog sadržaja biste vjerojatno mogli pročitati u članku Veronike Jurišić, koja je to prilično lijepo opisala, no ja bih prije svega želio naglasiti neke meni bitnije momente knjige za koju mnogi govore da je ultraška biblija.

Prije svega, meni je to bio jedan nestvaran izvor podataka o ljudima koji su zapravo pokrenuli i popularizirali ultru. Bar ja to tako vidim, a činjenica da na planetu postoje plemena koja trče samo da bi trčala je upravo fenomenalna. Naravno, to trčanje ima višestruko značenje za njih. Od druženja do lova i rijetko se to pretvara u nekakvo ozbiljno rivalstvo. To je svijet koji je prilično u suprotnosti sa zapadnjačkim načinom razmišljanja.

Nadalje, puno se prostora daje utrkama s kojima je to sve skupa počelo, a sam autor je prilično detaljan u približavanju svih tih činjenica čitatelju. Čovjek koji se definitivno odvažio ići na mjesta na koje su rijetko otišli. Način na koji piše prilično je uvjerljiv, jer skoro svaku tezu potkrepljuje s nizom paralelnih činjenica i istraživanja, spominjući renomirane stručnjake za određeno znanstveno polje, kako bi bio vjerodostojniji.

Čitanje uz ove patuljke oko mene je koji put pravi izazov! LOL

Puno je to govora o odnosu trčanja i tenisica, odnosno njihovoj negativnoj evoluciji kako bih ja to nazvao, odnosno zapanjujućoj činjenici da Raramuri, meksički narod koji je u središtu priče, trče u svojevrsnim natikačama koje sami izrađuju od automobilskih guma (ako sam ja to sve skupa dobro shvatio). Posebno je interesantan dio oko Barefoot Ted-a, čovjeka koji je od totalnog anonimusa izrastao u pravu trkačku legendu zahvaljujući svojoj odluci i želji da trči bosonog, odnosno u minimalističkoj obući… čak je postao prvi sponzorirani trkač od strane Vibram FiveFingers obuće.

Dakle ljudi u trkačkom svijetu, posebno u ultraškom, načulje uši poput kakvog lovačkog psa na spomen imena poput Scott Jurek, Caballo Blanco odnosno Micah True (oboje alter ego stvarnom imenu), Jenn Shelton i Billy Barnett, Joe Vigil i mnogih drugih koja se spominju u knjizi, a koji su za utraše poput nekih glavnih aktera svega što je njih same pokrenulo u dugoprugaško trčanje. Meni su svi od reda bili nepoznanica. Priznajem. Ne kažem da sam sad bilo kakav ekspert no bar su mi neke osnove jasnije. Reklo bi se da sam informiraniji. No činjenica da ih je McDougall uspio objediniti sve skupa u knjizi je fenomenalna. Čovjek se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu i sve skupa stavio u formu knjige koja vrvi fantastičnim događajima, koji bi svaki za sebe mogli biti tema za napisati knjigu. Autor je prilično izdašan u opisivanju situacija u kojima se nalazi sam, kao jedan od sudionika, a ne samo promatrač tih nevjerojatnih događaja.

Ukratko i bez spojlanja knjige, ako već niste dohvatili svoj primjerak u bilo kojoj formi i obliku, apsolutna preporuka za pročitati (poslušati). Isto tako, unatoč činjenici da se često spominje bosonogo trčanje, imajte na umu da prelazak treba biti izuzetno postepen. Dobro je ako budete zainteresirani, no pamet u glavu jer prelazak treba biti polagan. Sve ostalo što ćete pročitati u knjizi je zapravo izuzetno intrigantno, informativno, edukativno i interesantno, ali i zabavno! Mene najviše od svega fascinira što je riječ o istinskim pionirima i stvarnim likovima trkačkog života, ne samo sporta. Nije riječ o kakvoj fikciji već o događajima (i likovima) koji su legendarni! Malo je vjerojatno da će od mene ikada postati kakvog ultraša, no ostavimo to u zoni “vidjet ćemo još”, jer nikad se ne zna no moguće je da ćete upravo vi, nakon što pročitate ovu knjigu postati nova ultraška zvijezda!

… čujete li “juhuuuuuu” kako vrišti iz ove fotograije? E to je trčanje!

Ako ste kojim slučajem pročitali knjigu, jako bih rado pročitao što je vama ostalo kao najupečatljivije.

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.