#174: Above the Clouds – Kilian Jornet

Nakon što sam pročitao njegovu prvu knjigu Run or Die, bilo je sasvim jasno kako želim doznati više o onome što je fenomenalni Kilian proživio i odlučio pretočiti u knjige. Above the Clouds je zapravo svojevrsni nastavam opisivanja i prepričavanja događaja iz Kilianova života, kao i ljudi iz njegove blizine koji koji su obilježili te događaje. Kilian govori o svojim stavovima, strahovima, ljubavi, trenerima i uzorima. Posebno su interesantni ti neki tihi odnosi sa suprugom Emelie i njihovoj zajedničkoj strasti za trčanjem prirodom. Ako pratite Kiliana na društvenim mrežama, kao što to ja činim već možda 10 godina, zvučna imena poput Seba Montaza i Ueli Steck bi vam sigurno mogla dodatno zaintrigirati maštu.

Kilian nije Dostojevski, ali život mu je interesantan. Iskreno ne znam je li imao ghost writera ili je sam sve napisao, no nedvojbeno je, meni bar, da mu je život prilično interesantan, ali da njegova intencija nije zabaviti svijet oko sebe već to čini zbog sebe… jer drugačije ne zna. Govori o usponima na Matterhorn, Eiger i svoj sili drugih događaja poput utrka i njegovih šetnji Himalajama do konačnog uspona na Everest. I da, nije spoiler da se dva puta popeo u tjedan dana. To je bilo na vijestima, no u knjizi ćete doznati kako se popeo, što mu je u glavi bilo… ili je izostalo, a možda je trebalo biti.

I ne, ne mislim da je Kilian kakav čudak, luđak ili ima poremećeni smisao realnosti. Uopće. Interesantno da su mu na stražnjim koricama svoje osvrte ostavili Alex Honnold i Rich Roll. To je onaj svojevrsni networking koji volim, jer jedna izvrsnost privlači i potiče drugu. Obojica su išli u one ekstreme, no u svemu tome je bilo prilično racionalnog promišljanja i poduzimanja svih mogućih koraka kako bi rizici u pojedinom pothvatu bili svedeni na minimum. Rizik uvijek postoji, čak i kad sve djeluje bajno. Naravno da se s godinama naša percepcija rizika mijenja, pogotovo s roditeljstvom. U mojem slučaju je to sigurno tako. Ali rizici prilično ovise o vašim vještinama i ulaganjima u sebe u odnosu na određeni pothvat ili avanturu za koju se spremate, što je Kilian lijepo napisao u jednoj svojoj objavi na facebooku.

Kako god bilo, Kilianova knjiga je uzbudljiva i svakom tko trči prirodom, trail runneru bi se trebala svidjeti kao i svakom hiperaktivcu poput mene. Možda bi ju trebali pročitati i oni koji žive s hiperaktivnim ljudima kako bi možda s vremenom mogli shvatiti što se nama događa u glavama i tijelu kad moramo ostati doma. Ili biti u uredu cijeli dan, a vani je prekrasno vrijeme. I onda dođe vikend i pada kiša… no vaša želja za biti vani je jača od svega na svijetu. Ja ne umišljam da sam Klian Jornet iako se u nekim određenim ljudskim okvirima mogu poistovjetiti s njegovim načinom razmišljanja. U njegovoj prvoj knjizi u kojoj govori o svojim počecima, najviše me se dojmilo posljednje poglavlje i energija tog poglavlja prenosi se u ovu knjigu. Govori o tome kako se osjeća iznad oblaka, što zapravo govori zašto se opetovano vraća. On voli samoću i opako bira društvo. Zna što je stvorio, ali je i dalje skroman. Nije blesav da ne razumije svoje vrijednosti. Zna da je najbolji i nije uvijek oduševljen time. On samo želi trčati brdima no jasno mu je da je to postao posao za koji nije siguran da bi to trebao biti, ali vjerojatno njegovi sponzori priželjkuju da nikad ne prestane biti to što je – nesputan i energičan. Ima i treća knjiga, koju je izdao, a siguran sam da će se naći u lektiri, no do tada ću guštati u tim nekim trenucima njegovih priča u kojima testira svoje granice, a vjerojatno i izaziva sreću no oni koji ništa ne rade neće nikad učiniti nešto posebno. Ne za svijet posebno, već za sebe. Kilian to ne radi za svijet koji ga prati, unatoč činjenici da su njegovi rezultati u svijetskim parametrima, daleko iznad prosjeka – daleko Iznad oblaka.

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

3 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.