#178: Kajakarenje u prozirnim svjetlećim kajacima

Dok je Maja tražila pseću plažu oko Sabunika, na Google Mapsu joj se pojavila oznaka mjesta odmah pored koje govori o kajakarenju po mraku uz osvjetljene kajake. Veli ona ajmo nazvati ljude i pitati. Hmmm… kajaci! Uglavnom nismo više raspravljali o tome jer riječ kajak pobudila dovoljeno pažnje. Sve ostalo se čini kao bonus. Kontaktirala je ljude iz Sea Adventure Privlaka i dogovorili smo se za petak navečer jer smo ostalo imali već isplanirano. Samo smo se još nadali kako se neće dići valovi i vjetar kako bismo ipak uživali u sigurnom kajakarenju. Mislim, tamo je toliko plitko da nije neka drama taman se okrenuli jer većinu možete prehodati, ali za prvi puta sam ipak igrao na sigurno.

Ako vas već ovaj uvod nije zainteresirao, siguran sam da možete više provjeriti na njihovim facebook ili instagram profilima. Uglavnom, dogovorili smo se za smiraj dana, kad sunce lagano tone u more i boji nebo u fantastične boje, a Velebit lagano priča priču za laku noć. More postaje mirno, a osim našeg razgovora gotovo da se ništa drugo ne čuje osim glasova prirode. Mjesto polaska je odmah do plaže za pse, nasuprot otočića Virić koji se nalazi između kopna i otoka Vira i nije nimalo teško za pronaći, samo treba pratiti google, a ima i oznake na cesti na kojoj je brzina ograničena na 50kmh pa vjerujem da ne bi trebao biti problem čak i u sumrak vidjeti tablu (pod uvjetom da ne vozite preko ograničenja). Iako postoji puteljak s mostićem do plaže, dočekuje nas poplavljena plaža pa gacamo po muljevitom tlu i poluvisokoj travi. Neobično no hrabro gazimo po toj sluzavoj podlozi tih nekih 20-ak metara do šljunčane plaže.

Na obali nas dočekuju Dora i Leo, vrlo dragi i simpatični mladi ljudi koji su krenuli u ovu avanturu prije 3-4 godine i znatiželjni ja ih pitam od kud im uopće ideja i gdje su nabavili prozirne kajake. Leo govori kako su krenuli s običnim kajacima i turama, a nekako su se dosjetili kako bi bilo interesantno ponuditi kajake kroz koje se može vidjeti dno i još k tome ih osvijetliti da bude interesantno po noći. Nije bilo lako nabaviti ih, no uspjeli su, a led rasvjetu su sami ugradili. Za sve one koji zamišljaju Space Ship Enterprise, odmah ću vam reći da ste na krivom mjestu. Ovo je kajak. Treba veslati… ili ako ste kao moj sin ovaj puta, imate nekog drugog (tatu) koji će to činiti umjesto vas. Ipak nemojte se brinuti jer onog trenutka kad uđete u kajak, shvatit ćete da to nije nikakav problem. Kajacima se lako upravlja. Nisu stabilni poput onih morskih kajaka, ali osim struje koja u kanalu između otoka postoji i može se osjetiti, zapravo nema nečeg posebnog što bi vam trebalo odvraćati pažnju. Čak vam ta struja i odgovara u jednom trenutku dok razgledavate morsko dno ili uživate u sumraku i njegovim bojama. Ova tura je zamišljena za uživanje.

Podmorje oko Virića ne razlikuje se puno od ostatka cijelog akvatorija oko Sabunika, Privlake i Vira (prema onom što sam nešto imao prilike vidjeti i čuti) osim po prirodnoj sprudi o kojoj će vam domaćini Dora i Leo govoriti sa zadovoljstvom dok vas vode u turu pa vam neću kvariti priču. Uvjerite se sami. Mene je iskreno najviše oduševilo samo kajakarenje u sumrak i ti svjetleći prozirni kajaci čija led rasvjeta podsjeća na zube morskog psa. Onako, mami osmjeh. Tura traje nekih sat vremena i načelno biste mogli ići i sami kako nam govore naši domaćini, no kako smo išli prvi put, a znam da je ovaj dio plitak, jednostavno mi se ovako činilo bolje, a Dora i Leo su se izmjenjivali u razgovoru s nama i opalili nekoliko fantastičnih fotografija. Čak smo i od našeg tvrdog kolačić Mateja uspjeli dobiti da mu je bilo lijepo. Dečka je teško impresionirati. Maja i ja smo definitivno uživali u ovom laganom chillanju, a vjerujem kako će vam fotografije dočarati djelić našeg guštanja. Apsolutna preporuka i nešto sasvim posebno. Našim domaćinima želimo puno uspjeha u daljnjem radu i puno ugodnih gostiju koje će voditi na ovu vrlo originalnu, ali i druge ture koje imaju u ponudi. 🙂

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Ovaj članak nije sponzoriran, a njegov autor ni ostali sudionici nisu imali nikakvih financijskih koristi od ovog već samo guštanje koje promoviram kao dio aktivnog i sportskog života na koji potičem. Platili smo najam uz popust za domaće turiste (kako je navedeno na stranicama organizatora) i nismo nikad planirali drugačije.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

2 komentara Dodaj vlastite

  1. Lilybeth kaže:

    Trenirala sam kajak davno i znam koliko je predivan spoj prirode i vode. Ovo je fenomenalno, nisam znala da postoji ali eto, hvala tebi i definitno je ovo nešto što se mora doživeti u 2022.godini 🙂

    Liked by 1 person

    1. Baš jedan poseban doživljaj! 🙂 Baš me veseli da nekom otkrijem nešto novo! 🙂 Hvala!

      Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.