#189: Bonnie Tsui: Why We Swim

Početkom godine zapela mi je za oko, točnije uho, knjiga Why We Swim, nakon što sam poslušao podcast Rich Rolla s autoricom knjige, Bonnie Tsui. Cijeli razgovor, podcast je bio nabijen tom fantastičnom energijom, zapravo ništa neuobičajeno za RR podcaste no kao istinski ljubitelj plivanja kojeg premalo upražnjavam istinski me knjiga zainteresirala. Prvenstveno kao poklon za moju dragi prijatelju Elise koja je jedna od najstrastvenijih plivača koje poznajem. Idealan poklon za rođendan. No bilo bi stvarno nerealno za očekivati da knjigu ne pročitam sam pa sam sebi uspio pribaviti Kindle verziju. Mrvicu mi je žao što nemam hard copy verziju, ali bitno je da mi je knjiga ipak došla u ruke. Uostalom, možda sam na ovaj način spasio neki majušni komad šume. Ja sam svoj primjerak za prijateljicu naručio online nakon dvije neuspjele isporuke s Amazona i eBaya. No iako imate Kindle Amazon trenutno nudi navedenu knjigu za manje od $3.

Jedno od najupečatljivijih plivanja u mom životu. Mene frka dubine, nju je frka njene bolesti (MS), ali more nas je oboje oduševilo.

“You don’t have to be a great swimmer to appreciate the benefits of sensory solitude and the equilibrium the water can bring.”

― Bonnie Tsui

Nebitno, neću niti kvariti knjigu spojlerima. Bonnie Tsui je jedna sjajna autorica, spisateljica i prije svega zaljubljenica u vodu, možda ponajviše u more. Plivanje i surfanje njeno su prirodno stanje i tijela i uma. No bedasto bi bilo da ja, obični laik sad laprdam iz perspektive kakvog kritičara ili da možda pokušavam zvučati kao kakav. Knjiga nas vodi kroz različite priče ljudi koji su se spasili kroz plivanje. Bilo da se radilo o pukom preživljavanju ili načinu na koji su se uspjeli spasiti kroz plivanje uslijed bolesti koje su ih zadesile. Također nudi ideje o tome što nas je privuklo vodi i kako smo počeli plivati uopće. Tko god je ikad zaronio glavu u vodeni medij, odmah će mu biti jasno. Taj osjećaj mira i povezanosti s vodom, isprepleten strahovima od nepoznatog i potencijalno opasnog što more nudi kao opciju te činjenice da smo tako nebitni u tom beskrajnom morskom prostranstvu. Tsui priča razne priče i u njima se spominje plivanje u hladnom moru, dugoprugaško plivanje, plivanje u meditativne svrhe, plivanje osoba koje nisu mogle drugačije ostvariti svoje sportske ambicije zbog zdravstvenih tegoba, plivanje zbog pukok preživljavanja u prirodi, plivanje kao rehabilitacija, borba sa strahovima,… lista je dugačka, ali knjiga nije. No govori i o znanstveno podržanim benefitima plivanje, dalje od same tjelesne aktivnosti.

“Magnificent. Only a truly great story can hold my attention and Why We Swim had me nailed to the chair . . . I love this book.”

—Christopher McDougall, bestselling author of Born to Run and Natural Born Heroes

Ne moraš biti Michael Phelps da bi uživao u plivanju. Trebaš samo uroniti.

Mene je knjiga osvojila. Vesela je, pozitivna i jasno nudi objašnjenja i razloge zašto plivam, odnosno zašto bismo trebali plivati, kako ih naravno vidi autorica Ako ste plivač, ova knjiga je za vas. Tu dvojbe nema. Apsolutno ćete se naći u tim pričama. U tom osjećaju o kojem autorica pripovijeda. Ako pak niste plivač, pročitajte ju ipak ako vam se nađe u rukama jer je prilično vjerojatno da ćete poželjeti ići plivati pa se ja tako nadam kako ću slijedeći vikend iskoristiti da malo duže otplivam u Novom Vinodolskom, taman da zatvorim sezonu no nikad se ne zna. Možda dođem još koji put. Jer plivanje je fenomenalno. Stvarno volim trčati brdima i šumama. Poseban mi je to gušt, no plivanje se teško može mjeriti s ičim. Tu nema baš ništa blizu. Nema slušalica u ušima. Nema fensi opreme. Nema brbljanja s trkačkim partnerom ili biciklističkim timom. Nema high five nakon uspješno ispenjanog smjera ili seta teških utega. Nema bodrenja, zabavljanja ni nabrijavanja da vrijeme brže prođe. Nema maskiranja misli. Tu ste sami. Ako ste u bazenu još će vas možda isprekidati kakav slučajni šamar plivača s kojim se mimoilazite, ali u moru, pogotovo van sezone, malo je vjerojatno ćete čuti bilo što osim vaših vlastitih misli, ujednačenih zaveslaja rukama koje prate kratki udisaji i dugi izdisaji. Možda će vas zabaviti kakva skupina ribica ispod vas ili prestrašiti nešto nepostojeće u perifernom vidu, no istini za volju, tu ste samo vi i vaše misli. Ako razumijete ovo o čemu vam govorim, vjerujem da će vam se knjiga svidjeti pa ju najtoplije preporučam! Uživajte!

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.