#363: Dugi Otok Trail… kakav izlet, kakva priroda!

Salomon kilt – vjerojatno najprepoznatljivija stvar na meni
Start iz uvale Telaščica, tik ispod jezera (fotografija sa stranice utrke)

Kako god, u petak smo uživali u blagodatima sunčanog Zadra i Guinnessa, a subota je nudila jedan drugi ugođaj, nešto tmurniji i nagovještala se kiša. Iskreno, uz dobru opremu ništa nije drama. Ukrcali smo se na katamaran Paula i kroz sat vremena bili došli smo u Sali, malo ribarsko mjesto u kojem je trka završavala, a jako me veselilo vidjeti domaćine utrke, Anamariu i Marka. Oni su uvijek dobre volje i raspoloženi, a kako u organizaciji utrka nisu od jučer, garancije za dobar trkački dođagaj nisu izostajale. Kupimo startne pakete u kojima se našla i konzerva srdela lokalnog proizvođača (vrh! primjer sinergije) i energetsko piće, nešto letaka za slijedeće utrke te jednostavna, ali vrlo upečatljiva majica s tovarom, koju sam s veseljem obukao za prvi slijedeći podcast. Nakon preuzimanja startnih paketa, ostavili smo svoje stvari na cilju iako je organizator ponudio prevesti ih sa starta do cilja, izgrili se s Markom i Anamario, pozdravili još neke ljude i ukrcali se pononovo na katamaran koji nas je vozio na start u uvalu Telaščica od kuda smo nešto iza 0930 krenuli prema Slanom jezeru, malom čudu na ovom prekrasnom otoku. Kiki, Salomonov kilt i moja malenkost spremni su, a čak se ukazuju i tračci sunca. Pa zar je moguće da je prognoza toliko fulala? Utrka dakle kreće južno prema jezeru do kojeg se stiže odmah i prati se zapadna strana jezera gdje se potom izbija prema strmim stijenama, klifovima do kojih prethodi interesantna skupina skulptura od posloženih kamena. I onda pratite liniju klifova koji navodno koliko su iznad mora, toliko su isto ispod mora. Zapanjujuće pa je nekom tko je prvi puta tamo zapravo prilično nemoguće ovu utrku shvatiti natjecateljski jer priroda je toliko divna i opčinjava da svaka ideja o trčanju na rezultat je potpuna iluzija. Iskreno, i došao sam prije svega turistički, a kako najbolje vidjeti te sve prirodne ljepote u jedan dan nego trčeći. Naravno, ako ste u startu mislili letjeti po prekrasnoj singlici u maniri vilenjaka iz Gospodara prstenova, mrvu ste se prevarili, osim ako niste vilenjak iz Gospodara prstenova jer će vam šiljkaste stijene “škraping style” uzeti svu koncentraciju da ne izvrnete nogu ili se poderete… a treba i gledati oko sebe tu prekrasnu prirodu.

Ulazak u cilj donosi nam vrlo specifične drvene medalje, rekao bih ručno rađene, a klinci su za svoju utrku dobijali glinene (ili možda kamene). Organizator se pobrinuo za tople tuševe na samoj rivi, što je moj mudri kum Kiki iskoristi, dok sam ja naravno morao u more (14C) osvježiti se. Kakav bi to odlazak na more bio, a da ne skočiš u njega. Zar ne? Nama kontinentalcima je 14 stupnjeva poput jutarnjeg umivanja. OK, možda samo meni i još nekolicini bedaka. Ali bilo je zaista divno. Malo mi je žao što nisam uspio zaplivati na nekom ljepšem mjestu od same luke, ali uz blagu kišicu, činilo mi se sasvim privlačnim malo otići u osamu i bućnuti se. Divota! Presvlačenje u toplu i suhu odjeću pa na ručak i pivicu. Super je da se podiže svijest o plant-based prehrani pa je na meniju osim mesnog gulaša bio i bolognese saft od soje. Prilično ukusno oboje (Kiki je pohvalio gulaš). I naravno, pifce za žifce kojeg se ja nisam mogao pretjerano naguštati jer sam morao voziti u Zagreb, ali u lokalnom Tommyu smo pronašli hladni Guinness, onako umjesto kavice. No za napomenuti je nešto sasvim posebno što smo imali priliku posvjedočiti tijekom ručka: Tovareća mužika, nešto autohtono i dio otočke tradicije. Skupina momaka koji sviraju, bubnjaju i u koloni stupaju pušući u rogove, uz ozbiljne face. Lijepo je kad se u jednom događaju isprepliću staro i novo, jer nedvojbeno iako kao rasa trčimo od početaka, trail trčanje je još prilična novotarija. Svaka čast organizatorima prije svega što su omogućili da se utrka održava u jednom ovako posebnom parku prirode kao što je to Telaščica. Ovo je privilegij za sve one koji su sudjelovali, a navodno je bilo 800 natjecatelja u svim opcijama utrke. Puno je to ljudi. I neka je, jer nudi jednu sasvim drugačiju sliku dalmatinskih otoka i stavlja ih na kartu jednog najbrže rastučeg sporta na svijetu. Moram priznati da su se trkači mahom držali reda i tek sam dvije gel vrećice uspio pokupiti sa staze (možda su slučajno ispale, možda je netko kreten, to ne znam).

Kum, Kilt i ja!

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora. Ipak, neke su fotografije preuzete od organizatora i to je vidljivo po njihovom logu.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan i neprofitabilan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što pratite!

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.