#98: Za i “protiv” virtualnih utrka

Razlog navodnika je vrlo jasan. Ja zapravo ne vidim niti jedan pravi, racionalni razlog za protiv no definitivno da postoje razlike između virtualnih i stvarnih utrka. Ono, za slučaj da niste nikad imali prilike sudjelovati u pravoj, stvarnoj utrci već se prvi put okušavate u ovim virtualnim izdanjima.

Gužva

Vrlo individualna stvar. Nisu svi za tu gužvu na startu no vreva pred signal početka utrke definitivno doprinosi određenom raspoloženju i nabrijanosti. Ako nisi baš prvi put na utrci, vrlo je vjerojatno kako ćeš sresti nekog poznatog koji je došao izmjeriti snage s ostatkom vaše gradske trkačke zajednice. Načelno jedan odličan osjećaj.

Ipak, ako niste baš za gužvu onda bi vam ova “online” varijanta bila prilično interesantnija. Gužva ima svoje čari, pogotovo kad se probijate kroz nju kako bi prestigli sporije od sebe. Ta ista gužva će vas natjerati da trčite brže kako biste si omogućili slobodnije trčanje. Nerijetko je rezultat puno bolji tempo. Gužva s druge strane na startu ima za rezultat sporije startno vrijeme nego biste postigli samostalnim startanjem negdje usred ničega. Ja imam običaj startati bliže startnoj liniji, koliko je god moguće, a da s druge strane ne ometam one stvarno brze koji kunkuriraju za postolje.

Gužva, odnosno prisustvo ostalih trkača, vaših suparnika, iz vas izvlači ono najbolje. One atome snage i energije koje sami iz sebe ne bi izvukli u vašem regularnom trčanju pa čak ni da ste ne znam kakao motivirani. To bar kod mene ne funkcionira tako. Inače nemam tu natjecateljsku nabrijanost, winning mentality no kad utrka krene, pojavi se i to kod mene. Bar malo.

Ipak oni koji nisu ljubitelji situacije u kojoj vam vaš suparnik dahće za vratom nadajući se kako ćete ipak u nekom trenutku posustati, vjerujem da se ova virtualna izdanja čine kao odlična stvar. Konačno utrka no samo za vas. Nemate koga za odrati osim sami sebe i vaš prethodni rezultat. To je zapravo odlična logika.

Moj najdraži trkački partner!

Pogled

Odmah ću vam reći da je bilo utrka u kojima bih se našao iza neke vrlo atraktivne trkačice i bar neko vrijeme zaboravio kako sam vjerojatno brži od nje i kako je vrijeme da ju prođem. Vidici koji se pružaju tijekom utrke koji put mogu smesti trkača i pobrkati mu/joj zadani ritam. Vjerujem da i žene gledaju u muške guzice dok trče. Naravno, ako se ima štogod lijepog za vidjeti. Uostalom, ako niste jedan od pretendenata na postolje, tako je svejedno koji ćete doći jer niste pobjednik pa bi, ako ništa drugo mogli uživati u pogledu neko vrijeme. Naravno, nemojte pretjerivati jer utrka nije konvencija seksualnih predatora već sportski događaj. Budite umjereni. I obavezno prestignite osobu vašeg vizualnog interesa te ponudite i njoj/njemu zadovoljstvo gledanja u vašu stražnjicu. Mislim da je reciprocitet bitan.

Publika

Tko nije trčao utrku, pogotovo kroz središte nekog grada, ne zna o čemu govorim, ali se nadam kako će s vremenom doznati jer publika je nešto što definitivno diže atmosferu i daje dodatni boost. Utrke poput Zagreb Advent Runa, Zagrebačkog noćnog cenera ili MedvedRUN-a, u kojima trčiš gradom i svi ti ljudi, obitelj i prijatelji trkača, slučajni prolaznici, stanari,… koji navijaju za tebe iz sebi znanih ili potpuno nejasnih razloga su jedan čudesan motivacijski faktor koji definitivno nije usporediv. No ima ljudi kojima to nije bitno. Koji radije slušaju glazbu u slušalicama nego klince koji s kartonskim parolama “Dotakni za supermoći” navijaju uz trasu. Svakome po volji, no mene ispuni radošću svaki put kad vidim svoj Zagreb kako navija za svoje sugrađane. To virtualna utrka nema, ali možda možete najaviti svojim susjedima u ulici da vaš prijatelj ide trčati ujutro neku virtualnu utrku pa mu organizirate i publiku. Budite maštoviti i podržite svoje trkačke frendove.

Super za roditelje

Ako ste roditelj, virtualna utrka je možda idealan način natjecanja za vas. Žongliranje između poslovnih i obiteljskih obveza koji put može biti frustrirajuće jer niste u mogućnosti otići na onu utrku koju ste prijavili prije nekoliko mjeseci jer vam se klinac razbolio ili je baš u isto vrijeme njegov nogometni turnir, a drugi roditelj je na poslovnom putu. Razumijete što želim reći. Naravno, kod virtualne utrke obično imate cijeli vikend, ako ne i nekoliko tjedana za “odraditi utrku”. Trenutno su aktualne Jači od korone (utrka i liga 3sporta.com), MedvedRUN (u organizaciji AK Sljeme) i Medvednica Trail (organizacija DŠR Aktivan Život koje možda još poznajete kroz Trčaonu ili Trčanje.hr). Nude različite modele, ali čini se kako su sve dobro prihvaćene, a medalje Siniše Marekovića definitivno daju na važnosti. Ja sam sina, koji inače nije vičan trčanju, pridobio na trčanje uz Jači uz korone, a sad sam ga još pridobio još jednom Simkeovom medaljom na Digitalno izdanje MedvedRun-a. Apsolutno win-win situacija. Za sve. Ja trčim svoju utrku, ali istrčim još i sa sinom njegovih 5 km koliko smo zadali da je minimum. I ide mu! Trčao je i s mamom koja također sudjeluje u utrci unatoč što joj trčanje nije omiljeno (kao ni jednom crossfitteru).

Dakle, iz roditeljske perspektive, ove utrke su super. Osim što možete kalkulirati s vremenom, možete uključiti i članove obitelji.

Bolje ikakva nego nikakva

U konačnici, ako ćemo iskreno, bolje mi je bilo kakva utrka nego nikakva. Jednostavno fali mi. Ne baš sad da bih plakao za njima, ali nekako mi fali taj dio trkačkog folklora. Da, mogao bih i bez toga jer ne trebam te motivacije za trčati, a uslijed ove situacije sa COVID-19 istrčao sam više kilometara nego ikad prije. Što je razumljivo jer mi ostali sportovi kojima se inače bavim nisu bili pristupačni u uobičajenom obimu.

Nekako su prvi krenuli 3sporta s Jači od korone, no vidim kako se i ostali bude iz hibernacije. Stalno govorim kako je prilagodba odraz inteligencije, a čini se kako našoj trkačkoj zajednici ne fali pameti. Ne znam koliko utrka virtualnih treba biti i hoće li to biti naša budućnost, no definitivno je naša sadašnjost! Tako je kako je pa preporučam da iskoristite što vam se nudi, a ne mogu se načekati MedvedRuna i još jedne Simkeove medalje, no ovaj put mi najviše znači činjenica da će sinko svoj vrat ukrasiti sa dvije, prave pravcate medalje.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.