#154: Coros Vertix GPS sat

Kontaktirao me neki dan moj novopečeni frend, bloger Matt Marenić te mi predložio da testiram Coros Vertix sat koji je on dobio na testiranje, a detalje njegovih utisaka možete slobodno provjeriti na njegovom blogu. Moja je nekako uloga da ga kompariram sa Garmin Fenix5x u što više aktivnosti, a ja kao all-rounder možda i nisam tako loša opcija za to. Moj cilj nije opisivati uređaj jer to je Matt napravio u svom blogu, ali reći ću kako je Vertix nešto manji od mog Fenix5x, vjerojatnije nešto nalik Fenix5S, a odlikuje ga tipka za svijetlo (gore desno), funkcijska rotirajuća tipka (u sredini) nalik na one u autima i tipka za povratak (dolje desno), koja se koristi i za lap/set prebacivanje. Interesantno je da kad postavljate sat imate opciju okrenuti sat za 180 stupnjeva pa su vam tipke na lijevoj strani što bi možda moglo biti interesantno onima koji sat nose na desnoj ruci, no nisam još to isprobao iako to ne bi trebao biti problem s quick release remenima. Uglavnom, jasno mi je da sam u startu Garminom razmaženo derište, ali sam rekao da ću se maksimalno truditi biti objektivan no ideja je povući paralele. Iskreno mislim da Fenix5x i Vertix nisu u istoj kategoriji jer su softwareska rješenja Fenixa sigurno naprednija. No dajmu Vertixu šansu.

Puno hvala Mattu na ovoj prilici – zaista sam počašćen!

Na prvi pogled, ulazak u meni je jednostavan. Okretanjem rotirajuće tipke otključavate ekran i pritiskom ulazite odmah u meni aktivnosti koje vam se nude, a njih ima prilično. U tom smislu, vrlo interesantno jer je za vjerovati kako će uređaj prilagoditi svoja mjerenja prema posebnom algoritmu prilagođenom određenoj aktivnosti koju ste odabrali. Izgledom, bojom, vidljivošću čini se sve jako dobro. Odmah ću vam reći da je ključ uspjeha korištenja ovog sata u korištenju aplikacije za vaš mobitel gdje možete odlučiti što želite imati na meniju, kako želite da vam izgleda lice (face) određene aplikacije određene aktivnosti i iako sam propustio to učiniti na prvu i bio pomalo razočaran, pomnije sam zavirio u mogućnosti i upute pa je uređaj ažuriran i adaptiran nekim mojim preferencama. $600 nije malo novaca, posebno kad u Hrvatskoj se navedeni sat mora platiti još više 4500 HRK, a treba imati na umu da Fenix5X plus trenutno možete kupiti za 4.200 HRK. Netko će reći da nije isto jer Garmin je na popustu, ali opet Garmin ima i tu mogućnost, no valja imati na umu i servisnu podršku koja postoji u RH te lanac dućana koji nude opciju kupovine uređaja i posebne popuste. Ono što sam dakle ustanovio je da je preko aplikacije vrlo jednostavno namjestiti koliko ekrana želite za pojedinu aktivnost i koje aktivnosti uopće želite u na satu. Zapravo je to jedna odlična stvar jer je puno lakše to napraviti na mobitelu nego na satu i tu definitivno Coros odnosi bodove ispred Garmin Connect aplikacije. Bar što se toga tiče. Istu mogućnost koliko sam shvatio nude Polarovi i Suuntovi satovi, no ako ne nosite mobitel, već samo sat onda promijene nisu moguće, dok na Garminu to možete raditi čak i tijekom aktivnosti. Nije teško, ali preko aplikacije je ipak lakše. Mislim da je pitanje preferenci.

Prvi test bio je jutarnje trčanje s psom, odmah u ponedjeljak ujutro. Upali osam aplikaciju za trčanje na oba sata još u liftu kako bih vidio koji brže hvata GPS signal. Bateriju sam na Corosu napunio dan ranije, a na Garminu je bila na 48%. Mislio sam i njega puniti, ali iskreno mi se nije dalo i ne mislim da će utjecati na bilo što. Izlaskom iz zgrade GPS se aktivirao na oba sata s jednom sekundom razlike “u korist” Garmina, što smatram da je zanemarivo, a sve skupa je trebalo možda koji 10-15 sekundi. Tijekom trčanja, oba su sata označavali puni kilometar gotovo paralelno, no vjerujem kako je nemoguće točno to kalibrirati jer prvo pališ jedno pa onda drugog. HR strap nisam stavljao jer ga inače baš ne nosim u posljednje vrijeme no do kraja testiranja možda i to oprobam. Ono što mi je na prvu možda mrvicu zasmetalo je zaključavanja ekrana tijekom aktivnosti. Mislim da to nije potrebno, jer kad trčiš s rukavicama po hladnoći, rotiranje srednje tipke nije najjednostavnije. Nisam trčao dugo jer je trebalo samo prošetati Danu koja je u prvom kilometru stala bar pet puta obavljati nuždu, no rezultat nije bio fokus. No ono što je najbitnije, sat se brzo sinhronizira s GPSom i prati kilometre jednako kao i Fenix. Odmah ću vam reći da smatram apsolutno nebitnim tražiti razlike u metrima jer ni dva identična sata to ne bi napravilo identično. Dakle, ujutro još nisam znao da se izgled pojedinih aktivnosti može prilagoditi u mobitel aplikaciji pa mi je izbor ekrana bio nametnut i načelno podaci mi nisu odgovarali. Ali sve u svemu, podaci su jasno vidljivi. Tako je i s podacima u aplikaciji nakon trčanja i tu stvarno aplikacija štima. Lijepo je sve navedeno. Ono što nisam skužio je stavljanje opreme poput tenisica koje koristim. To smatram jako bitnim jer pratim koliko sam kilometara prešao u pojedinoj obući kako bih pravovremeno znao planirati nabavu nove opreme.

Drugi test bio je test u teretani, jer sustav nudi tu opciju. Ono što se na Fenixu nudi za razliku od Vertixa je da nakon svakog pojedinog seta možete editirati broj ponavljanja i težinu koju ste dizali. To možete učiniti i u Connectu i na mobitelu i na web pregledniku, no takvu opciju nisam vidio vidio za Vertix. Štoviše, na kompjuteru, online postoji samo zapis da je trening napravljen, čak ne prikazuje trening snage, i to bez detalja. To me malo razočaralo. Uglavnom uređaj evidentira ponavljanja i serije koje regulirate pritiskom na donju tipku, a kad završite imate opciju nastavka neke druge skupine mišića. Interesantno no ne znam kako bi se to baš koristilo kod funkcionalnog treninga. Činjenica da ne možete ispraviti (ili ja to ne znam) broj ponavljanja mi nije baš nešto cool. Grafički prikazi su fenomenalni, no mene iskreno zanimaju brojke. Garmin Fenix5x odmah po završetku serije nudi ispravak ponavljanja i kilaže i to je nešto što odmah napravim nakon serije, a naknadno pregledavam i ispravljam o kojoj se vježbi radilo jer se nudi priličan izbor.

Prije predavanju Marku Molanu na usporedbu s Polarom

Ajmo dalje. Ne postoji aplikacija za hodanje. Zanimljivo i nimalo privlačno. To bi trebalo postojati s obzirom da postoje daleko kompliciranije verzije poput skijanja za što treba kompliciraniji algoritam koji broji samo silaske, a ne i vožnju gondolom uzbrdo. Uređaj ima opciju i trčanja prema unesenom gpx-u, što je super i nije neka novost. Imaju to mnogi satovi, napredni i oni manje napredni. Ono što je ogromna razlika je trčati sa Fenixom koji ima oznaku “X”, što zapravo znači da u sebi ima karte. Vi vidite ime staze, ulice, trga, onako kako biste vidjeli na nekom kompleksnijem GPS uređaju. Unio sam rutu koju sam napravio na Garmin Connect aplikaciji, od Maksimira do Trešnjevke i oba sata su signalizirala za držanje rute, a kilometraža se vrlo malo razlikovala (mozda nekih 200 metara). No na Corosu je to crni ekran sa strelicama, a na Garminu je to prikaz ulica i rute u drugoj boji. Mislim da više nema se što nadodati osim da tu Garmin vodi značajno ispred svih.

Nema opcija penjanja na stijenu što i nije baš iznenađujuće, no Garmin ima opciju aplikacija kojima se može takve stvari nadomjestiti. Što se tiće bicikla, upario sam Garminov mjerač kadence na njega bez problema. Tražio me veličinu kotača po opsegu, ne nudeći mi auto izračun mjere, što je kod Garmina slučaj tako da ne znam jesu li podaci točni. Vozio sam vrlo malo, samo do treninga penjanja no rekao bih da je dužina jednako zabilježena na oba sata. Ipak, imao sam problema sa đogerom, odnosno kotačić-gumbom koji inače jako volim u svojoj Mazdi. Desilo mi se nekoliko puta u tih kratkih niti 2km, da gornjim dijelom šake pritisnem pauzu aktivnosti držeći guvernal. Garmin nema tih problema jer su malo bolje postavili gumbe pa je gumb za aktivaciju aktivnosti postavljen dijagonalno, gore desno čime se smanjuje takva mogućnost. Da, ugasio sam zaključavanje ekrana jer mi to nema smisla… a možda i ima. Nisam ljubitelj touch screen ekrana na satu pa mi tako ni ovaj gumbić, koliko god bio simpatičan na prvu zapravo ne odgovara. I dalje, grafike na satu, pregled aktivnosti kako na satu tako i u aplikaciji, nude pregršt informacija, ali se ne može staviti oprema (neki imaju više bicikala).

U konačnici, otišao sam na brdo trčati i planinariti. I ponovno, ono što je najbitnije je da se kilometraže slažu. E pa slagale bi se da se đoger opet nije pritisnuo bez da sam to znao tijekom planinarenja, dok sam imao rukavice, dok je u modu brdskog trčanja funkcionirao sasvim normalno. Ono što sam primijetio je da mi ne nudi “najbrži tempo”, već “najbrži kilometar” (trčanje). Dobra stvar je da mi je ponudio tijekom planinarenja “resume later” opciju, što iz meni nepoznatog razloga nisam primijetio kod ostalih aktivnosti, ali recimo da bi to trebalo postojati.

Aplikacije s kojima se možete upariti

Sve u svemu, Coros Vertix je jedan jako lijepo napravljen sat, s oznakom otportnosti na vodu do 150m, što je stvarno super. Lijepo izgleda i djeluje čvrsto. Nikad mi se nije svidjela ona plastičnosti Suunto satova unatoč činjenici da se radi o vrhunskom proizvođaču. E sad, bih li ja kupio Coros Vertix? Ne. Ne bih. Dok god mogu za iste novce kupiti Garmin. Najjači adut ovog sata je baterija koju sam uspio potrošiti niti 35% pa je u trenutku pisanja ovog članka na 66% nakon 6 dana upotrebe. U istom razdoblju potrošio sam 100% baterije Fenixa, ali treba napomenuti kako je Fenix bilježio i hodanje, rastezanje, jogu, badminton i druge aktivnosti ispred zgrade sa sinom (baseball, dodavanje loptom,…) te ga nisam skidao s ruke osim za punjenje, što znači da sat konstantno radi i bilježi otkucaje srca te vertikalne oscilacije, hod po stepenicama, korake,… no i dalje je baterija Vertixa puno duže izdržala, tu nema zbora. Treba se pitati bi li se to dogodilo i s Fenixom da u nekim osnovnim postavkama ga srežemo. U ovom trenutku nebitno. Baterija je super stvar i neke bi to možda moglo zainteresirati, no Garmin je upravo izbacio svoj novi model Enduro koji bi trebao pokazati da i oni imaju svoju opciju dužeg trajanja baterije. Trenutno je cijena previsoka i tu bi Vertix mogao naći svoju publiku. No o kojoj publici govorimo. Ultraši točno znaju koji sat im treba i koliko koji može izdržati. Ako je vaša distanca nešto do 50km trčanja, vjerojatno će vam svaki GPS sat to moći. “Ali onda ga moram puniti”… pa što onda? Staviti doma sat na punjač baš i nije kraj svijeta, zar ne? Na višednevno planinarenje ionako nosim “power bank” za punjenje mobitela pa mi uzeti još jedan kabel za sat i nije neki kunst. Dakle dugovječnost baterije nije stvar koja bi trebala biti toliko bitna, ali to je samo moje skromno mišljenje jer budimo realni, radi se o multi-sport-option satovima koji su namijenjeni na za one “neodlučne” poput mene, odnosno all-roundere. Inače bi imali jednu odrešenu svrhu i bili bi daleko jednostavniji. Garmin satovi iz serije Fenix apsolutno su nepotrebni nekom tko se bavi samo jednom aktivnošću poput trčanja. Ima jednostavnijih i jeftinijih, a jednako efikasnih rješenja. Adventure satovi poput Fenix serije ili Vertix serije u ovom slučaju, nisu zamišljeni za jednu aktivnost pa je očekivati od njih da baterija traje mjesec dana apsolutno nerealno. Ukoliko traje, znači da ga vlasnik ne koristi, tu baš nema neke mudrosti.

Ako ne volite Garmin, iz ne znam kojeg vama bitnog razloga i želite nešto novo, Coros Vertix bi mogao biti vaš odabir no izdržljivost baterije bi moglo upućivati da sat nije dovoljno upogonjen u odnosu na njegove konkurente, ali tko voli lijepe grafike na aplikaciji s puno informacija, mogli biste naći zadovoljstvo u nošenju modela koji nudi između ostalog i nekoliko boja pokrova kućišta.

PS – vrlo vjerojatno će pasti usporedba Coros vs. Polar od strane mog dragog prijatelja Marka Molana koji ga upravo testira te bi mogao postati gost autor na ovom blogu!

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.