#155: Polar V800 meets Coros Vertix

Dugogodišnji korisnik Polar satova ovdje prvenstveno iz aktivnosti brdskog biciklizma. Malo pozadine oko mojeg dosadašnjeg iskustva s pametnim i ne-toliko-pametnim satovima. Prije Polara koristio sam Suunto, X3HR (2003.-2004.) i X-Lander (2007.-još je živ!). Suunto mi je tada kao početniku bio prvi izbor. Ali nakon što je na X3HR jedan gumb umro nakon ~1 god korištenja, a servis bi koštao skoro kao novi sat, malo kasnije sam uzeo X-Lander. On je poživio sa svim funkcijama negdje do 2011., od tada više nije pokazivao tlak zraka, visinu,temperaturu-preko ovlaštenog servisa sam saznao da bi mogla biti problematična matična ploča, cijena popravka 100-150 €. Hvala ne!

Idući je bio Polar RS300X s HR funkcijom, naravno bez GPS funkcionalnosti, kupljen negdje 2011. u Maratonu, Brežice kod Aleša (jel još netko od čitatelja kupovao tamo biciklističku opremu i bicikle osim mene 🙂 Sat je još uvijek živ i u funkciji.

S lijeva na desno: Suunto X3HR, X-Lander, Polar V800 i Coros Vertix

Nakon dužeg korištenja RS300X, 2018. sam kupio 1. Polar V800 na amazon.co.uk. Već nakon 1 god. korištenja, počeli su se pojavljivati problemi s ekranom-nakupljanje vlage s unutarnje strane, izgleda da je guma koja ga čini „vodoootpornim do 50m“ popustila. Ne bavim se plivanjem, tuširam se samo sa satom na ruci tako da ovo pripisujem lošoj kvaliteti kontrole kod Polara, možda samo u nekoj V800 seriji.

Jedini boravak u vodi….ummm moru :)je bio tokom godišnjeg u ljeto 2018. i to za plivanje, pa je to izgleda izazvalo probleme sa satom. Srećom, preko Amazona sam dobio novi početkom 2019. i točno su prošle 2 godine i za sada SVE dobro radi.

Polar V800, sat koji je predstavljen 2014., mjereno u razvoju ovih elektroničkih uređaja, skoro 7 godina se čini kao 1 stoljeće. U odnosu na V800, Coros Vertix je značajno lakši i puno napredniji uređaj s mnoštvom funkcija-usporedba ova 2 sportska sata je gotovo kao usporedba s nekim antiknim Casio quartz satom iz osamdesetih godina 🙂 GPS signal Polar malo sporije registrira u odnosu na Coros, vjerujem da je jedan od razloga i zato što Coros traži signal od više satelita nego Polar. Glavni razlog je sigurno zato što Coros ima noviji hardver i softver.

Sunčanje na Dotrščini

Kao što je Thomas naveo u prethodnom tekstu, Coros ima mnoštvo zgodnih prikaza i opcija na mobilnoj aplikaciji pa da ne ponavljam dalje, od prilagodbe lica sata, pregleda HR, sna, dani,tjedni, mjeseci treninga. Ono što me iznenadilo je izgled Coros web pristupa na podatke o treninzima. U lošem smislu. Naime, i dalje više volim pregledavati podatke na PC-u nego na smartfonu, preglednije mi je i veći ekran i… godine navike na PC valjda.

Coros web sučelje nakon prijave na https://www.coros.com/web/reg/login.html… I to je sve….? Ili ako sam fulao www adresu, neka me netko ispravi! Nema mogućnosti detaljnijeg pregleda ili bilo kakav klik po pojedinom treningu- čudno.

Polar Flow izgleda ovako. 1 mjesec treninga u Polar Flow na web stranici (danas je 11.3. pa nisu ostali dani popunjeni,još, s treninzima). Naravno, može se svaki od treninga pogledati detaljnije po raznim parametrima, segmentima itd.

Što se tiče usporedbe podataka Polar vs Coros, u km nisam uočio velikih odstupanja- koristio sam oba sata istovremeno na svim rutama kod testiranja. Jedina razlika je u mjerenju HR-a i to onog u stvarnom vremenu, što je i za očekivati kod usporedbe mjerenja HR trakom na prsima i na zapešću. Kod Polara uvijek koristim i H10 remen oko prsa i tokom same vožnje sam primijetio znatna odstupanja u očitanju HR između Polara i Corosa. Coros sam koristio samo kao mjerač otkucaja na zglobu ruke, čvrsto namješten.

Na Polaru sam bio na jednom dijelu vožnje na 130 BPM, a Coros je pokazivao oko 102 BPM. Slične razlike u “real-time” mjerenju su se vidjele na još par lokacija tokom same vožnje. Prosjek otkucaja srca je na kraju treninga bio samo uz minimalne razlike kad usporedim ova 2 mjerenja. Iznenadilo me da Coros nema uopće opciju MTB, nego samo „Bike“ pa sam to koristio kod svih vrsta pedaliranja-osim MTB, bicikl koristim i za obavljanje poslova po gradu, šoping, uglavnom-sve.

„Strength training“ sam koristio par puta i valjda bi trebao više vremena da se posvetim tom dijelu funkcionalnosti sata da bih ga možda i češće koristio. Treninge snage baziram na osnovnim vježbama:čučanj, deadlift, bench i press pa tako već godinama imam naviku zapisivanja serija i ponavljanja u bilježnicu.

Izbornici

Coros ima lako dostupne sve opcije u satu i vrlo jednostavno se priviknuti na sučelje. Dosta mi se svidio i kotačić za kretanje unutar izbornika, a za treninge sam uključio opciju „auto lock“ da izbjegnem slučajno pritiskanje tipki. Kako sam najviše na biciklu, par puta mi se dogodilo da sam slučajno pregibom zgloba „aktivirao“ LAP1, nije mi jasno kako. Donekle su i logičnije neke postavke za kretanje kroz izbornike u odnosu na V800.

Ekran nije za usporedbu jer V800 koristi znatno stariju tehnologiju u odnosu na Coros (2014 vs 2020!)

Vrlo lijepo i čvrsto kućište kod Coros Vertix-tek sam malo kasnije shvatio da je od titana, safirno staklo ekrana s DLC premazom, a karbonsko kućište i „150 m waterproof“ je nešto teže naći u ovoj cjenovnoj kategoriji. Polar i Garmin imaju u novijim satovima do 100m waterproof (ovo waterproof naravno ne znači da možete roniti do 100m, a više detalja o tom označavanju u industriji satova ovdje)

Water resistance ratingSuitabilityRemarks
Water Resistant 3 atm or 30 mSuitable for everyday use. Splash/rain resistant.Not suitable for showering, bathing, swimming, snorkeling, water related work, fishing, and diving.
Water Resistant 5 atm or 50 mSuitable for everyday use, showering, bathing, shallow-water swimming, snorkeling, water related work, fishing. Splash/rain resistant. [6][better source needed][7]Not suitable for diving.
Water Resistant 10 atm or 100 mSuitable for recreational surfing, swimming, snorkeling, sailing and water sports.Not suitable for diving.
Water Resistant 20 atm or 200 mSuitable for professional marine activity, serious surface water sports and skin diving.Suitable for skin diving.
Diver’s 100 mMinimum ISO standard (ISO 6425) for scuba diving at depths not suitable for saturation diving.Diver’s 100 m and 150 m watches are generally old(er) watches.
Diver’s 200 m or 300 mSuitable for scuba diving at depths not suitable for saturation diving.Typical ratings for contemporary diver’s watches.
Diver’s 300+ m for mixed-gas divingSuitable for saturation diving (helium enriched environment).Watches designed for mixed-gas diving will have the DIVER’S WATCH xxx M FOR MIXED-GAS DIVING additional marking to point this out.

Po meni, Coros Vertix donekle opravdava višu cijenu sata od konkurencije, jer ako pogledamo glavnu konkurenciju Polar, Garmin i Suunto + titan i DLC, cijene idu u rasponu 600-1000 €  s istim hardwareom (ovdje mislim na vanjski HW->titan, DLC).

https://buy.garmin.com/hr-HR/HR/p/641479

https://buy.garmin.com/hr-HR/HR/p/641479/pn/010-02158-23

https://www.suunto.com/hr-hr/Products/sports-watches/suunto-9-baro/suunto-9-baro-titanium/

https://www.trekkinn.com/outdoor-mountain/polar-vantage-v2/137768348/p

I mačak je ostao zatečen kad je vidio Coros Vertix!

Na kraju, trajanje baterije je impresivno i zaista je jedan od aduta za ovaj sat, za korisnike koji voze bicikl/trče/hodaju 8-10-15 sati ili više. Za moje potrebe ozbiljnog rekreativca, nije mi problem ako sat traje „samo“ 5-6h jer za sada ne vidim da će mi trebati više od tog limita. Nadam se da ću uskoro nabaviti novi sat, ali kako sam već godinama u Polar „eko sistemu“ i imam puno podataka zabilježeno na Polar platformi, mislim da će i idući sat biti Polar-Polar Grit X!

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.