#285: Christopher McDougall – Born to Run 2: The Ultimate Training Guide

Ne znam koliko je ljudi odmah po izdanju dohvatilo svoj primjerak, ali ja sam svoj dobio virtualno u formi audio knjige i knjiga se vrti dosta oko onoga što ja istinski pokušavam progurati kao main stream temu, a to je kako poboljšati trkačku formu. Tu se mnoga koplja lome i treneri često izbjegavaju tu temu, pogotovo kad se riječ o ljudima koji su počeli trčati u svojim srednjim ili kasnim godinama. Ne kažem da nisu u pravu, ali zaista potiče na razmišljanje.

OK, ovo je knjiga koju silno želim prokomentirati u nekoj skoroj podcast epizodi s Veronikom Jurišić (stvari su već načelno dogovoreno, ali se traži pravi termin) jer govori o večini aktera iz prve knjige, no ovaj puta se knjiga bavi pitanjem: kako trčati, za razliku od prvijenca koji se bavio pitanjem: zašto trčimo.

Knjiga je izuzetno interesantna, a kao i priča s transformacijom, negativnom evolucijom, koja je pokrenuta načelno od Nike-a, gdje danas imamo tenisice “omekšivačice” i hodamo na oblacima, što bi po autoru bio temeljni uzrok mnogih problema, u ovoj knjizi se između ostalog naslanjaju i na to te na popravljanje forme trčanja. Otkriva se i što se dogodilo s legendarnim trkačem Caballo Blancom, odnosno Micah True te puno drugih interesantnih detalja.

Knjiga nudi i neke ideje za prehranu, što mi je osobno malo bilo dosanjikavo, ali to se da preskočiti za onaj trenutak kad vam bude odgovaralo čitati takav sadržaj. Meni nije bilo posebno interesantno, ali lijepo su to ukomponirali i vjerujem da bi se našlo dovoljno korisnih savjeta za prehranu za dugoprugaše.

Neću spojlati knjigu, nije fora, ali apsolutna preporuka da pokrene malo ove sive vijugice na promišljanje o tome što radimo svojem tijelu i kako kratkoročno razmišljamo. Naravno, moj savjet nije sada poluditi i odbaciti tenisice te ravno na gole tabane, ali promislite o tome svemu. Također, za one koji vole trčati s psima, ima dio i o tome.

Ako ste kojim slučajem pročitali knjigu, jako bih rado pročitao što je vama ostalo kao najupečatljivije.

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.