#263: Jeste li single brand osoba ili cross brand?

Ja sam prilično dosadnjikav kada je riječ o brendovima. Načelno imam dva u fokusu i gotovo da je tu priči kraj, osim kad je riječ o sportovima u kojima jednostavno nemaju ponudu. No moja isključivost je rezultat dugogodišnjeg isprobavanja raznih marki. Dugo sam bio fan Nike proizvoda, no unatoč priličnoj kvaliteti pojedinih produkata iz njihovog asortimana, odbile su me priče vezane za navedenu marku poput sudbine jedne od najperspektivnijih američkih atletičarki Mary Cain koju je trener Alberto Salazar uništio ili priča o Allyson Felix, ali i drugim izvrsnim atletičarkama koje su se razočarale sa Nike-ijem kao sponzorom onog trenutka kad su odlučile postati majke. Mene to odbija. To ne znači da ću baciti sve njihove proizvode, ali sam odlučio da od njih neću više kupovati. To je moja odluka. Ne mora biti vaša. I ne, ovo nije sponzorirani članak jer nemam sponzora.

Često se znam zezati i to mi se u društvu zna vratiti kao svojevrsno frendovsko prcanje, da je crossbranding neprihvatljiv. Ne možeš staviti Salomon čarape na Nike tenisice poput mog dragog prijatelja Marka M., koji mi čak i fotke šalje. Mislim, naravno da se može! To je bogohuljenje doduše, ali ja ne mogu…. ahahahaha… za krepat.

Crossbranding – A term used for people who wear two or more type of different clothing brands on their outfits which is a disgrace for hype beasts. Yo why the hell is John cross branding Nike socks with a Puma Shirt? What a disgrace.

by TrapIord September 16, 2019
Kako se boje lijepo nadopunjavaju… zato što su odjevni predmeti iste marke!
Skijanje mi je jedan od najdražih sportova, a prošle godine sam probao i turno nakon buljenja u mnoge turnaše sa sedežnica. Prva investicija nikad nije laka, ali je dugoročna. I opet sam se držao onog u što vjerujem.

Ipak, ne rode se svi s dovoljno dubokim džepom za kupovanje najboljih komada odjeće i obuće za sport pa je platežna moć nedvojbeno povezana s odabirom sportskih krpica. Nekima je istovremeno bitnije kupiti neki dobar kaput, a tenisice predstavljaju samo nužno zlo. Kod mene je obratno. Ja ću radije ciljati kupiti nešto kvalitetnije sportske obuće ili odjeće, a kod kupovanja civilne odjeće razmišljati o neki umjerenijih opcijama. I kad je god moguće gledati da je na popustu. Iskreno, teško da bi se kvalitet mogao srozati samo zato što je nešto stiglo 6 mjeseci kasnije, ali treba razmišljati o tome i koliko je pojedini predmet koji kupujete možda stajao na skladištu. To je bitnije od pomodnosti. Materijali imaju neki rok trajanja također, bez obzira koliko moderni bili. Elastičnost tenisice koja dvije godine čeka u skladištu nije ista kao i kad dođe iz tvornice.

No je li bolje miješati ili se unificirati u jednoj marki? Meni je lakše jer sam se našao u jednoj koja mi ima odlične proizvode za trčanje (trail i cestovno), skijanje (alpsko i turno), rolanje i planinarenje, a sve stvari mogu komotno nositi i u slobodno vrijeme. Ta povezanost traje već gotovo dvadeset godina, a paralelno sam kupovao i nosio odjeću i obuću drugih proizvođača te pažljivo slušao iskustva drugih ljudi oko sebe koji su nosili konkurentske marke. I zapravo bih nakon svakog izleta u drugi brend, donio istu jasnu odluku, a to je da se vraćam onom za što znam da je izvrsno. I tako već 75 godina. No činjenica da netko nešto dugo radi ne znači da je dobro. Treba biti bolji. Treba imati odličan proizvod, ali i priču. Meni je najbitnija funkcionalnost, no ne mogu reći da sam imun na estetiku. Nekako mi je bolje kad je taj komad odjeće i seksi. Što god to nekom značilo.

Postoje trgovački lanci koji imaju u svojoj ponudi low cost verzije obuće i odjeće. Ili prodaju posebno dizajnirane “low cost” verzije poput Hervisa i Intersporta ili poput Decathlona nude svoje proizvode koji variraju u kvaliteti, no za svaki početak nude neku sasvim solidnu kvalitetu. I za početi baviti se nekim sportom to bi vjerojatno bio najbolji potez. Kad vidite da vam se sviđa, da vam leži ta neka aktivnost, onda naravno počnete ciljati na nešto više. A to više naravno da ne garantira nikakve rezultate samo po sebi. Niti činjenica da koristite proizvode samo jednog brenda garantira išta. Možda ćete dobiti malo više elana za treniranjem poistovjećujući se s kakvom sportskom legendom koja se veže na pojedini brend, ali to bi bilo to uglavnom. Tenisice vas neće tavu prednost ako ne trenirate. Možda će vam dati onih 1% da oborite neki rekord (svoj osobni ili možda svjetski), ali načelno prije toga treba stvoriti onih 99% temelja. Samo to. LOL

Da mogu, sve bih imao od tog jednog omiljenog brenda. Sve mi paše kod njih. Kao što bi mi svi gadgeti bili od drugog brenda koji zagovaram (nije ni to neka nepoznanica jer sam i s tim brendom već preko deset godina povezan kao korisnik). No to nužno ne znači da ja radim ispravno. Ja samo vjerujem u određeni brend/ove, ali to ne znači da drugi ne valjaju ili da ih ne treba miješati. Ja samo manje volim miješati. Ili nikako ako je moguće. Ne znam je li riječ o OKP-u ili čemu drugom, ali nisam se našao u nekim drugim markama iako znam da imaju kvalitetne proizvode. Radije skupljam malo po malo i imam ono što mi je super, nego da imam nešto što mi je “ok”. Jeste li vi od crossbranding-a ili biste radije ostali vjerni samo jednom brendu?

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što pratite!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.