#224: Garmin Fenix 7x Sapphire Solar – za svaki dan u tjednu? I nekoliko puta dnevno!

Vrapci na grani znaju da sam već dugo neslužbeni ambasador Garmin branda. Što to znači? Znači da svojevoljno i bez naknade objektivno naglašavam da koristim Garmin uređaj za svoje aktivnosti već godinama. Jednostavno vjerujem njihovom proizvodu, a ovo nije neki plaćeni članak no postoji određeni nivo suradnje koji se od nedavno počeo razvijati između Garmin Hrvatska i moje malenkosti, no taj detalj nije vrijedan uopće spomena jer ne spadam ni u kakvu elitu sportaša koje bi Garmin trebao ili možda želio sponzorirati. No suradnja je ostvarena ponajviše mojem aktivnom životnom stilu, promociji kvalitetnijeg života i zahvalan sam Garminu na tome pa moju ruku sad krasi Garmin Fenix 7X Sapphire Solar (Mineral Blue Titanium with Whitestone Band) Da skratim, od 2013. na ruci nosim Garminove satove. Najavom Fenix3 modela bio sam u potpunosti siguran da taj sat mora doći na moju ruku bez obzira na sve. I došao je! Uspio sam doći na listu onih koji su ga željeli ugrabiti prvi u Garmin Hrvatska, još prije onog poboljšanog izdanja sa HR monitorom koji je uslijedio nešto kasnije. S vremenom, Fenix 3 zamijenio je Fenix 5X. Navedeni sat bio je značajan pomak s obzirom na karte koje su se nudile kao opcija tog “X” modela i to je zapravo činilo pravu razliku u odnosu na ostale satove iz konkurencije. Meni bar. 5X me zapravo besprijekorno služio. Posebno je bitna činjenica da Hrvatska ima svoj servis i bazu u Hrvatskoj, u Zagrebu pa ne morate tražiti alternative u Sloveniji. Korisnička podrška je zaista bitna i mogla bi biti presudna ako dvojite između Garmina ili nekog od njegovih konkurenata na tržištu.

Baterija

Bateriju sam napunio do 95% prvi dan kad sam ga uzeo (bio je utorak, vjerujem da je bio na nekih 85% u kutiji) te sam prvo slijedeće punjenje napravio u srijedu, osam dana kasnije, a baterija je pokazivala još 15 sati rada, no kako sam u četvrtak imao dvije aktivnosti, jogu i noćno skijanje, odlučio sam ne riskirati i napuniti sat na vrijeme, tijekom noći. Za naglasiti je kako ja bilježim sve svoje aktivnosti, što podrazumijeva, ali se ne ograničava na šetanje, trčanje, bicikliranje, penjanje na umjetnu stijenu, treninge snage, skijanje, jogu, planinarenje, rolanje te mnoge druge aktivnosti poput igranja košarke sa sinom. Ja ne štedim bateriju pa tako ni ne skidam sat sa ruke, osim ako je na punjenju. Ne vidim razloga za to. Čak ni paljenje lampice nije nešto na što pazim. Kad mi treba svijetlo u mraku, upalim ono na satu. Korisno je i jednostavno no prilično sam siguran da dodatno troši energiju baterije pa sad vidite treba li vam to. Eto, prošao je i drugi tjedan i baterija nakon prvog punjenja je na 49%. Sutra je plan ići na skijanje ponovno… treba iskoristiti dok je moguće.

LED lampica

4 razine bijele i 1 razina crvene svijetlosti

Must have! Sad bi netko rekao: “A za koji će ti to k…c?”. Dakle primjena je fenomenalno raznolika. Od noćnog odlaska na wc da ne palim sva prokleta svijetla po stanu i onda ne mogu spavati kasnije, do svakodnevnih malih stvari poput svijetljenja staze dok se spuštam nakon noćnog skijanja na Sljemenu od Činovničke do parkinga, zastajanja u stubištu, ali i dodatnog osvjetljivanja tijekom trčanja radi bolje vidljivosti. Svijetlo ide u četiri snage u bijeloj boji i jedna opcija snage za crveno svijetlo. Nisam još isprobao, ali to je cool feeture. Uglavnom, puno je jednostavnije od korištenja mobitela, a svijetli jače! Koristi su mnogostruke i fakat je iznenađujuće dobro.

Touch screen

Jedan od mojih prvih Garminovih satova imao je nešto nalik zaslonu osjetljivom na dodir. To su bili počeci, ali iskreno nisam baš bio preoduševljen time pa sam s mrvu rezerviranosti gledao na uvođenje ove značajke u “sedmicu”. No iskreno, dok god postoje gumbići kojih se nikako ne bi trebalo riješiti i dok god uređaj u aktivnosti “zamrzne” u značajku, dotle se čini sasvim dobro i funkcionalno. Osjetljivost na dodir ekrana omogućuje brže pregledavanje sadžaja sata što je zapravo prilično dobro, a opet u slučaju hladnijeg vremena kada nosimo rukavice (planinarenje, skijanje, zimski usponi, trčanje,…) omogućuje nesmetano upravljanje uređajem i pregledavanje postavki i aktivnosti. Nisam provjerio kako radi pod vodom, ali pod tušem ne funkcionira idealno, što je i za očekivati pa koga to bude smetalo, možda je preosjetljiv.

Samo radi pojašnjenja – broj dnevnih aktivnosti varira, ali volumenom po danu je uglavnom ujednačeno. Početni dan korištenja bila je srijeda, 2. ožujka 2022. a sat je bio napunjen na 95%.

Mape

Na 7X sve je već učitano, a čiljivost mape u odnosu na 5X je stvarno bolja. Značajno bolja. Uređaj nudi i opcije gledanja onog što se nalazi u okolici dok se negdje krećete (neka značajnija mjesta poput benzinskih crpki, mjesta za hranu, parkinga, barova,…). To naravno sve može biti korisno ovisno gdje se nalazite (čak i turistički) jer daje kratki opis i udaljenost od mjesta gdje se vi trenutno nalazite.

Zdravstveni podaci

E ovo me stvarno zainteresiralo i mislim da je to smjer u kojem idu pametni satovi. Puno je tu informacija koje možete prikupiti – dužina i kvaliteta sna, puls, pulsni oksimetar, broj udaha (nisam siguran kako to točno prati), statusa treniranja, razine stresa,… uglavnom, ništa od ovoga ne bi trebalo gledati kao ozbiljan medicinski uređaj, no definitivno daje dovoljno podataka da bi se stekla ukupna i općenita slika o vašem zdravstvenom stanju. Neki ozbiljnije osvrti poput onog DC Rainmakera odradili su neke usporedbe upravo s medicinskim uređajima (pulsni oksimetar) i odstupanja su zanemariva. Iskreno me zateklo, nakon što mi je Robi skrenuo pozornost na to, da je od jednog jutarnjeg trka Sljemenom moja “baterija” pokazala da u meni goriva nema, još prije nego je trk završio, što toliko korelira sa stvarnim stanjem gdje sam se osjećao zgaženo da to jednostavno nije slučajnost. Navedeno sam skužio tek dan kasnije. Sada ću na to više obraćati pozornost jer želim pametnije iskoristiti svoju energiju čak i za vrijeme aktivnosti.

Mogao bih pisati o ovom satu satima, ali to vjerojatno nitko ne bi želio čitati pa ću skratiti. Garmin ima ogroman spektar satova za aktivne ljude, koje vrlo često nose i oni gotovo neaktivni. Iskreno, ne razumijem zašto jer postoji čitav set “statusnih simbola” kojima bi mogli ukrasiti svoja zapešća, no tko sam ja da to nekome uvjetujem. Ono u što sam siguran je da je Fenix serija napravljena za istinske all rounder-e, koji zapravo i mogu iskoristi potencijal ovoga sata, koji je u onoj X verziji uvijek daleko više od onog što prosječni (i ponosni) vlasnik toga sata koristi. Ako ste samo trkač ili biciklist, siguran sam da postoje bolje i jednostavnije opcije od Fenix 7X Sapphire Solar. Jeftinije definitivno i za to što vama treba, apsolutno postoji bar 5 satova koji bi bili bolja opcija od ove high end verzije Garminovih satova, no ako vam je bitno imati Fenixa, onda je F7XSS vjerojatno najbolji odabir. On ima sve što vam srce poželi. Od plaćanja preko Garmin Pay opcije (ako banka ima tu opciju), puštanja glazbe preko Spotify-a, bilježenja vitalnih funkcija, spavanja te onog najbitnijeg, bilježenja vaših tjelesnih aktivnosti. Mislim da je to budućnost. Nekome je ovo posljednje najmanje bitno, no ja bilježim sve svoj aktivnosti jer jedini osobni rekord koji pokušavam svake godine oboriti je broj minuta, sati, dana, tjedana,… provedenih u aktivnosti. Baterija ovog sata definitivno olakšava mojem unutarnjem hiperaktivcu da se ispolji i da ne treba spojiti uređan svaka tri dana na punjenje. Da, ja bilježim sve i uopće ne razmišljam treba li štedjeti bateriju. Odgovor je NE! Ne štedim ni sebe, a zašto bih to radio uređaju. Ne znam za što bi ga trebalo štedjeti. Imam ga da bih ga eksploatirao i to činim maksimalno moguće.

I da, u odnosu na konkurenciju, meni je ovaj sat iskreno seksi. I ide na sve. Čak sam baš želio ovako “bijeli”. Nije bitno idem li na sport, radim li u uredu, u grad, na plac na rolama ili sam casual na podcastu… Sat je odlično dizajniran i paše uz sve. To je vjerojatno i razlog zašto ga i oni koji se ne bave sportom žele imati na ruci. Možda i imam problem s ljudima koji ga ne eksploatiraju “kako bi trebalo”, ali ako ih nošenje takvog sata potakne na tjelesnu aktivnost i promjenu životnih navika, imaju moju potpunu podršku! Ako imate dvojbu treba li kupiti ovu verziju u odnosu na prvu “slabiju” do nje, moj bi odabir uvijek bio “jača” verzija jer to smatram određenim ulogom u budućnost. Iako sam bio potpuno zadovoljan sa GF5X, onog trenutka kad sam vidio da je izašao 7X, koji u meni asocira aktivnost svih sedam dana u tjednu, bilo mi je nedvojbeno jasno da je to sat koji ja želim na svojoj ruci, jer u potpunosti manifestira ono što se trudim živjeti – aktivno sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. Vjerujem da sam našao svoj idealni sat. #zasvakidanutjednu

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.