#343: Koliko psi prijeđu u outdoor aktivnostima?

Imao sam tu sreću dobiti od Garmin Hrvatska na korištenje dva uređaja za praćenje psa: Alpha 100 i ogrlicu Garmin T5 mini. Ovo nije sponzorirani članak već osvrt na nešto sasvim drugačije, a to je koliko psi pretrče dok smo mi u aktivnosti u prirodi. Ipak, spomenut ću se nekih sasvim cool stvari koje uređaji posjeduju.

Za naglasiti je kako se Vita ne udaljava daleko od mene. Ona nije takav pas koji nestane u šumi i ne vraća se. Ona nije lovački pas koji imaju taj poriv. Zašto to govorim? Zato što je na mojih 17km kretanja šumom (planinarenje) Vita prešla oko 30km, dakle gotovo duplo više (i popodne je još u šetnji sigurno napravila 10km… samo da vam bude jasno o kakvom se psu radi). Isto tako, bitno je reći da smo uglavnom hodali planinarskim stazama i singlicama, na kojima ima vrlo malo prostora za kruženje i divljanje koje bi vjerojatno upražnjavala da smo bili okruženi livadama, poput onih u parku Maksimir ili recimo na Hahlićima gdje pas ode i 100 metara od mene. Ponavljam, ona je belgijski ovčar, ne ptičar ili kakav drugi lovački pas koji bi vjerojatno nestao na kilometar od mene. To je posebno bitno u zimskim i ljetnim mjesecima, kad temperature idu u krajnosti. Pas nema sustav hlađenja kakav imamo mi ljudi. Oni se ne znoje i trebaju daleko više tekućine za hlađenje u ljetnim mjesecima, jer je jedini način hlađenja preko usta, a ako je moguće namakanjem u kakvu hladnu lokvu, jezero ili potok, što omogućava isparavanje. Stoga, kad pomislite da ste vi i vaš pas istrčali recimo 15km, imajte na umu kakvog psa imate i da je sasvim moguće da je vaš pas napravio dva puta toliko, ako ne i više. Grey, border collie, nije tako bedasta kao Vita no opet, vjerujem kako je napravila bar 20 km, sigurno više nego ja. Ujedno, njena je dlaka gušća i ima kraće noge od Vite pa je sigurno napravila više koraka na istoj udaljenosti. U zimskim uvjetima Grey bi bolje podnosila stanke zbog bolje termoizolacije u odnosu na kratkodlako krzno kakvo krasi Vitu. Sve su to faktori koje treba uzeti u obzir kad se krećete prirodom.

A posebno kad ste u ljetnim mjesecima u visokim planinama u kojima nema hlada, kao što smo mi imali prilike biti prošlo ljeto na Prokletijama u Crnoj Gori. Vita je pas koji stalno negdje juri, što valjda potvrđuje tezu “kakav gazda, takav pas” (ili obrnuto) i ova prilika da provjerim što brojke imaju za reći o svemu tome kroz Garminove uređaje, prilično mi je pomogla pri razumijevanju i promišljanju slijedećih aktivnosti u prirodi u kojima Vita sudjeluje sa mnom. Na Prokletijama nije bilo izvora, a nema ih i na mnogim drugim mjestima kao što su Alpe recimo, pogotovo u višim planinskim predjelima pa treba uzeti više vode za psa i planirati odmore, ako to vremenski uvijeti daju naslutiti. Ako imate psa koji se izgubi u šumi i češće odluta, ovo bi vrlo vjerojatno moglo biti dugoročno rješenje za vas jer ne zahtjeva pretplatu kako to neki drugi uređaji zahtjevaju, a sve skupa pomnožite s godinama koje bi vaš pas mogao provesti s vama (cca 10-12) pa vidite što vam je isplativije. Ja bih nedvojbeno odabrao ovu opciju jer sam Alpha ručni uređaj nudi i druge opcije, a također povezuje se s više pasa odjednom. Ponavljam, ovo nije reklama, već samo iskreni prijedlog i vrlo kratki osvrt na nešto što sam imao priliku koristiti.

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan i neprofitabilan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što pratite!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.