#196: Salomon S/LAB Ultra 3

U moru trail tenisica stvarno je teško ruku u vatru staviti da su neke posebno bolje od drugih. Vidio sam odlične rekreativne trkače koji trče u Decathlon (trail) tenisicama kakve sam i kupio po prvi put svom sinu i nikad nisam čuo neku ozbiljnu zamjerku. No ja sam jedan od onih koji voli imati dobru tenisicu na nozi. Još uvijek ne radim za čavle, a ni kikiriki pa si nekako mislim da si mogu priuštiti nešto skuplju tenisicu, pogotovo zato što je to možda najbitniji dio moje trkačke opreme. Ovdje je dakle riječ o nasljednici Ultra 2 tenisici o kojoj sam već pisao i s kojom sam izuetno zadovoljan, a koja je eto počela pucati po plastičnim dijelovima sa strane, kod prstiju nakon svojih 725 odrađenih kilometara. Potplat je prilično istrošen, ali to se dalo naslutiti puno ranije pa je odluka za nasljednicu, SLAB Ultra 3 bila nekako logičan korak jer u to vrijeme još nisu izašli Sense Ride 4 ni Ultra Glide.

Napominjem kako je ovo samo moj osobni osvrt, nije plaćen niti sponzoriran koliko god bi to primamljivo bilo. Tenisice su kupljene kao osobni odabir, a ne dobivene na testiranje.

Izgled i materijal

Nakon poluplastične prethodnice, Ultra 3 dolazi u “jednom dijelu” napravljenom od sintetičke mreže pojačane gumom. Tenisica je lijepa i lagana, možda nešto teža od Ultra 2, ali iskreno, ne znam tko bi to uspio odgonetnuti u trku. Obje su lagane, no “trojka” nema ti dodatnih zaštita sa strane koje krase dvojku. Ono što je svojevrsna inovacija u trojci je da ima nalu gamašicu koja je prilično korisna kad je riječ o sprečavanju upadanja kamenčića u tenisicu, unatoč činjenici da ipak mrvu otežava obuvanje tenisice u odnosu na svoju prethodnicu koja kao da je imala gumirani dio na peti pa se moglo oblačiti poput peraje.

Što se tiće prozračnosti, Petra Kulić Domitrović mi je u nekoliko naših razgovora naglašavala kako je ovaj Salomonov model izrazito prozračan i da će se i najmanja rosa osjetiti u tenisici. Mene to zapravo ne smeta, jer će mi noga biti mokra kako god okrenem. Od vode ili znoja, a vjerojatnost da mi tenisica zadrži bilo kakvu vlagu je iluzorna jer će preko čarapa voda naći put, bilo da je riječ o snijegu ili blatu. Dakle, prozračnost je u mojim očima odlična, čak i u zimskim uvjetima. Tome se naravno može doskočiti nepromočivim čarapama pa koga to smeta, slobodno se pokuša “spasiti” na taj način. Što se tiče samog prostora u tenisici, na testiranom modelu veličine 42 2/3, nekako imam osjeća da je više lufta nego u Ultra 2. Možda činjenica da ima one plastične zaštite, čini Ultru 2 nekako kompaktnijom. Pruža li Ultra 3 u odnosu na Ultra dva manje zaštite? Rekao bih da da, no vjerojatno zato što su u Salomonu već tada znali da moraju ostaviti prostora za nešto drugačiju tenisicu, što definitivno Ultra Glide jest, ali kako sam ju samo probao obući i pretrčati malo po dućanu, ne bih previše o njoj osim da je to zapravo odgovor na Hoka tenisice. Na prvu rekao bih: više mekoće i debljine potplata, odlična protekcija i superlagane.

Nakon gotovo 300 km, tenisice su me odlično služile, a uglavnom sam ih koristio na utrkama Kvarner Traila koje obiluju doslovce svakakvim podlogama, osim onog najgoreg dalmatinskog oštrog kamena i snijega (samo zbog doba godine u kojem se održavaju). Paralelno mojem trčanju, Robi je vjerojatno napravio dvostruko više kilometara u svojima i ovaj put sam ja “prijavio kvar”, no ne i službeno. Počelo je habanje na vanjskoj strani tenisice, na mrežici kod malog prsta. Ne znam od kud i zašto, a prilično sam siguran kako nije riječ o mehaničkom oštećenju nastalom uslijed zapinjanja za nešto jer bi moj mali prst to znao. No dvojbi nema da su tenisice zakon. Manžetica je super stvar i to pozdravljam, a na Učka Trailu sam se uvjetio kako je nekoliko ljudi stajalo sa strane i vadilo kamenčiće iz tenisica dok ja s tim nisam imao nikakvih problema. Nikad u ovim tenisicama.

Boja tenisica je crveno-ljubičasta i tu je stavljena u unisex kategoriju kao i gotovo sve S/LAB tenisice, jer svi smo jednaki, no postoji i crna, limitirana verzija. Ukupna težina tenisice je 289 grama.

Vezice i jezik

Jezik ne ide nigdje tijekom trčanja jer je spojen i nema mrdanja, a to sve skupa osigurava quick-lace sustav vezanja. Kažem sustav jer ne utječe na to znate li vezati tenisice ili ne. Vaše stopalo biti će odlično sljubljeno s tenisicom. Naravno, ne treba previše stiskati, ali za razliku od nekih problema koje sam imao s Ultra 2, ovaj put je sve prošlo potpuno bezbolno, a to je najvjerojatnije povezano s činjenicom da mi se stopalo naučilo na potplat.

Potplat i uložak

Contagrip potplat umjerene je debljine rekao bih da je zapravo potpuno preuzet s prethodnice i to je vjerojatno razlog zašto nisam imao “period prilagodbe”. Heel-to-toe-drop nešto veći od 8mm, a kako fotka dolje pokazuje, Salomon vjeruje kako se radi o umjerenom potplatu, zamišljen za često korištenje. Meni upravo taj osjećaj kontakta s podlogom i ne previše ublažavanja odgovara. Volim osjetiti podlogu. Ne tražim trčanje po oblacima niti vjerujem da je to dobro za stopalo. Ali što ja znam, nisam ortoped. Doduše, ne znam ni jednog ortopeda koji trči, ali kad ga upoznam, pitat ću ga.

Potplat je dakle jednako dobar kao i prethodni, a iako nisam imao prilike skakati po snijegu u njima, Ultra 3 imale su prilike osjetiti sve ostale terene koji su se nudili: kamenje, korijenje, krš, livade, pjesak, šljunak, blato, suha zemlja, ali i nešto asfalta kojeg je nemoguće zaobići bez obzira trčite li rekreativno ili se natječete na utrkama. Kako god, tu stvarno nema zamjerke. Ugodne su i odlično prijanjaju na podlogu kakva god ona bila. Naravno, ne postoji ta tenisica koja bi se zaljepila za podlogu poput mokrog glatkog kamena ili korijena. Tu pomoći nema. To znaju svi koji duže trče trail. Uložak je klasičan Salomonov, gumiran i ne zadržava vodu.

Iskustva, cijena i ukupni dojam

Nakon Premužićeve

Dakle, u Ultra 3 sam pretrčao 48 kilometara Premužićeve i Kvarner trails utrke tijekom ove godine i mogu komotno reći da su tenisice bile na visini zadataka. Premužićeva staza je posebno bila zahtjevna zbog puno kamenja na koje se spotičete po putu ili izvrćete nogu, no unatoč činjenici da sam jedva dočekao skinuti tenisice nakon preko 7 sati trčanja prekrasnom, ali zahtjevnom prirodom, dvojbi nema je tenisica bila odličan izbor. Uostalom u toj tenisici trče neke najbolje trkačke Salomonove trail zvijezde poput Courtney Dauwalter koja je u istima pobijedila na UTMB (nije zbog tenisica pobijedila, već svojih sposobnosti).

Tenisica je dakle sam vrh Salomonove ponude i cijenom jasno tome parira, no ako ćemo biti iskreni, razlika između te i recimo Ultra Glide je možda u kojih 200 kn, što i nije neki novac kad se već odlučite izdvojiti četveroznamenkasti iznos u kunama za nove trail tenisice. Odnos cijene i kvalitete je razumljiv. Malo mi ide na živce da tenisica ima tendenciju puknuti nakon 250km, no još uvijek drži nogu. U premišljanju između Ultra Glide i Sense Ride 4, kao trening tenisca pobjedu je odnijela Sense Ride 4, kao nastavak jedne uspješne serije trail tenisica koja u svojem četvrtom izdanju nudi malo rigidniju verziju u odnosu na prethodnicu, a cijenom se može naći prilično povoljnije (oko 100 eura), što mislim da je zapravo dobra stvar, ali o njima kad odrade više kilometara od ovih prvih 70 od kad su kupljene. Još ih gazim!

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.