#242: I’m a NUTCASE person!

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, članku 114. sve osobe do 16-e godine dužne su nositi zaštitnu kacigu, a u slučaju da istu ne nose predviđena je kazna od 300,00 kuna.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Dakle, ako ste roditelj, svoje dijete ćete opremiti kacigom, ako ništa drugo zbog uštede od kazni. “Pa što si on misli? Da ja ne volim svoje dijete? Da mi je dijete trošak?!”… hmmm… namjerno ovako konstruirana rečenica kako bih vam objasnio da svojem djetetu valja objasniti ozbiljnost ozljeda koje mogu nastati, posebno u prometu, uslijed pada, po sistemu “bolje spriječiti nego liječiti!”, a i sami pokušati utjecati na stav da je nošenje kacige jednostavno previše. No ako vaše dijete misli da je prekul za kacigu, tražite ga polog od 300 kuna ili… pročitajte tekst do kraja! Nemojte zaboraviti da sam i ja roditelj jednog friškog pubertetlije i da znam kako vam je. Kacigu sam smanjio nositi zapravo kako mi je sin postao veći. Dok sam ga vozio na biciklu u sjedalici nije bilo dvojbe jer ako padnem s njim u sjedalici, bar da si povećam šanse kad je riječ o ozljedama glave. Kakve koristi od mene ako padnem, udarim glavu i krvarim u nesvjesti? Nikakve. Kaciga može povećati moje šanse za (normalnim) funkcioniranjem i nakon pada. Uglavnom, čini se kako sam se malo ipak vratio pameti no činjenica da imam totalno fora kacigu na glavi ipak je malo pomoglo u svemu tome!

Moja kaciga za bicikl stara je već sigurno 12 godina koliko imam i Trek bicikle. Recimo da je bolja nego da ju nemam, ali iskreno nije neko čudo od kacige. Imam kacigu i za penjačke sportove i za skijanje. Za to koliko vozim bicikl netko bi možda rekao da mi je ta sasvim dobra i možda bi bio u pravu no kako sam učestalo u Bonku gdje sam bombardiran biciklističkom opremom, krenulo je razmišljanje o novoj kacigi. U tome mi je kasnije pomogla Višnja iz tvrtke Arvio Sport skrenuvši mi pozornost na Nutcase kacige. Višnju sam upoznao preko drage nam Željke Šaban Miličić, koja me pak neki dan s pravom oprala na Instagramu da bi me radije vidjela s kacigom u prometu. I bila je u pravu. Kacigu treba nositi na biciklu jer nikad ne znaš što se može dogoditi. I tako sam ja krenuo u lagano istraživanje. Kako u posljednje vrijeme najčešće vozim bicikl gradom, na putu do posla i nazad, nekako sam odlučio kako mi upravo takva kaciga treba. Bismo li trebali imati više različitih kaciga? To je kao da me pitate treba li mi različite tenisice i najbolji odgovor zapravo leži u vašem novčaniku, odnosno platežnoj moči. Ako si to možete priuštiti, odgovorio bi bio DA. Ako ne, onda tražite neku all round varijantu, jer ima ih na pretek.

Uglavnom zapela mi je za oko Nutcase VIO Mips kaciga koja ima integriranu LED rasvjetu i zapravo omogućava da vas se vidi sa svih strana. Dakle, LED rasvjeta postoji od naprijed (bijelo svijetlo), sa strane (narančasto) i straga (crveno), s tim da ova stražnja i rasvjeta sa strane ima 3 različita moda rada (svijetlo, blicanje i fade). Malo smo se zezali da fali ono trčeće svijetlo koje podsjeća na Knight Ridera no u stvarnosti ideja o boljoj vidljivosti mi se izuzetno svidjela jer moram manje razmišljati o reflektirajućim prslucima, čeonim lampama (kojih imam nekoliko, ali često zaboravim), lampama za bicikl te drugoj bitnoj opremi koja bi mi bila korisna u prometu. Ne kažem da je to zamjena za sve to, no ajmo reći da objedinjuje nekoliko bitnih faktora. Tu sam već bio prilično zagrizao za to, ali nisam kužio što je oznaka MIPS koju sve te prekrasne kacige imaju? Mislio sam da je to neka posebna linija proizvoda, ali nije mi bilo baš sasvim jasno.

Što je MIPS?

Unutarnji dio se rotira

MIPS ilitiga Multi-directional Impact Protection je sigurnosna tehnologija koju sve više marki ugrađuje u svoje kacige, a riječ je o unutarnjem sloju kacige koji se nalazi između obloga kacige i pjene te svojim niskim trenjem omogućuje kretanje tog sloja od 10-15mm u svim smjerovima, što ima za cilj smanjiti prijenos rotacijskog pokreta. MIPS zapravo oponaša zaštitnu strukturu naših glava, odnosno sloj cerebrospinalne tekućine koji omogućava našem mozgu da klizi unutar lubanje, štiteći nas time od rotacijskih sila uzrokovanih udarcima.

Naravno, ovo sam skinuo s interneta jer sam potražio što bi to trebalo biti i tu je uglavnom ukratko objašnjeno. MIPS!!! Ima li ga Nutcase jedini? Ne, ali ga ima!! Sve njihove kacige koje sam vidio imaju tu oznaku! I one dječje, i one koje podsjećaju na lubenicu, Jupiter ili mramornu ploču… ili nešto što bi Bob Marley stavio sebi na glavu koliko su cool s bojama (da nije imao kosu kakvu je imao). Preeeeedobro!!! Ako mi ne vjerujete, pogledajte na linkove iz članka! Boje i uzorci ovih kaciga su ludilo! OK, ja sam izabrao možda neku funkcionalniju verziju, gotovo svemirsku, no sve kacige su toliko zabavne, originalne, a istovremeno osiguravaju odličnu zaštitu! Klinci kojima kacige inače nisu dovoljno kul da bi ih nosili, prilično je izvjesno kako bi ove nosili s guštom! Samo ih treba odfurati da ih vide i izaberu. To prepuštam vama.

Ova moja je inicijalno dizajnirana za gradsku vožnju, a kako vas ne bih pretjerano mučio sa specifikacijama evo samo nekih bitnih detalja mimo MIPS tehnologije koje navodi proizvođač i distributeri, navodeći kako se radi o trenutno najlakšoj kacigi s rasvjetom na tržištu:

  • 360˚ LED osvjetljenje (200 lumena sprijeda/65 lumena bočno i straga), mogućnost rada do 3 sata nakon 2 sata punjenja (USB kabel je uključen u paket).
  • 3 velika otvora za maksimalni protok zraka
  • Reflektivnost od 360°
  • Fidlock® magnetska kopča
  • Xstatic® antimikrobni jastučići
  • Kotačić za zatezanje i bolje prijanjanje
  • Duo Density EPS pjena – tvrđi vanjski sloj štiti od inicijalnog udara, a mekši unutarnji ublažava udaraca prema mozgu
  • Izmjenjivi vizir
  • Veličine: S/M (55- 59 cm) i L/XL (59- 62 cm)
  • CPSC 16 CFR 1203 i ASTM F1492 certifikati za vožnji bicikla, skutera i rola

Jedna od stvari koja mi se posebno svidjela je super jednostavna magnetna kopča gurtni od kacige, koju možete i jednom rukom riješiti. Nije da morate jednom, ali jednostavna je. Kaciga svojim oblikom malo podsjeća na one taktičke kacige specijalne policije pa može biti cool način za objasniti svojem pomlatku da je ovo baš prava prilika, a zbog MIPS uloška mogu vam reći da ne zbrčka kosu i ne učini ju valovitom kako se nosilo u 1920-ima, što mi olakšava odlazak na posao. A svijetla… svijetla su zakon! Nažalost nisam isprobao po mraku voziti no 200 lumena osigurava sasvim dostatno svijetla za gradsku vožnju. Ostatak glave vam također svijetli (ili blica) pa biste trebali biti vidljivi i na udaljenosti od 500 metara pod uvjetom da to vremenski uvjeti dozvoljavaju (bez padalina i magle).

Naravno, ovo je nešto skuplja kaciga, ali Nutcase kacige dolaze u takvom nizu boja i nekoliko verzija da ćete i onog svoj tvrdoglavog klinca prebaciti na stranu “dobra” bilo da mu ponudite da nosi kacigu boje lubenice, bojama planeta Jupiter ili kakav drugi superinteresantan dizajn, a vjerujem da će se naći financijski prihvatljiva verzija, ako je to jedan od faktora koji kod vas igra presudnu ulogu. Ima ih stvarno fenomenalnih, a one koje to nisu u najmanju su ruku lijepe! Ukoliko vam Bonk nije izbor, odnosno linkovi koji su postavljen, znajte da ima i u Sloveniji u dućanima iz linkova.

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.