#204: Pritisnuti pauzu pri aktivnosti ili ne… pitanje je sad!

Jučer kao da je to nekako bila tema i na brdu, ali i na humanitarnom trkačkom okupljanju u Vukovarskoj. Svatko ima svoj neki način promišljanja o tome, ali ja uglavnom ne pritišćem pauzu. I to ne zato što mi se tako zove blog, već zato što zapravo nije bitno no da pojasnim kada i zašto eventualno pritisnem pauzu tijekom aktivnosti te zašto to ne činim često.

Dakle, moje aktivnosti uglavnom nisu natjecateljske, a ako se i natječem s nekim to je onda sa samim sobom. Dok smo trčali Premužićevom stazom, primijetio sam kako Andy zaustavlja sat i pitao sam ga zašto to radi. Rekao je da želi vidjeti koliko mu je vrijeme kretanja u konačnici. Ja svoj sat nisam zaustavljao, a razlog tomu je što kretanje Premužićevom stazom gledam kao jednu cjelovitu aktivnost koja traje koliko traje. Početak je na Zavižanu, kraj u Baškim Oštarijama i želim znati koliko mi je trebalo za to, a ne koliko sam vremena proveo trčeći. Ujedno, sportski satovi mogu dati odgovor i na to, jer bilježe i vrijeme kretanja. Isto mi je i s bilo kojim oblikom planinarenja ili šetanja (da, bilježim i šetnje kao aktivnost jer to jesu). Ono što u tom slučaju bilježim nije prevaljena dužina ili brzina kretanja trasom, već vrijeme provedeno u aktivnosti, koja može sadržavati i ispijanje kave ili pive negdje u prirodi. Jedina vrijednost koja se tu mjeri je koliko sam vremena bio u prirodi. Imajte to na umu kad požurujete svoje najmilije, a koji su sporiji od vas. Shvatite da je to zapravo ekstra vrijeme koje ste proveli zajedno u prirodi. Može li bolje? 🙂

Naravno, postoje i trenuci kada bi pauziranje aktivnost bilo opravdano, a nije vezano za neku službenu utrku naravno. Neki od primjera su recimo kad odete trčati sa psom pa čekate psa da obavi veliku nuždu i onda morate počistiti iza psa. To bi recimo bilo opravdano jednako kao i vaša iznenadna potreba da sami obavite kakvu nuždu. Vi želite zabilježiti vrijeme kretanja na određenoj distanci i recimo da vam je to ideja mjerenja vremena. Pauza na satu se čini kao logičan korak, no iskreno, u tim trenucima vaš puls pada pa bismo teško govorili o neprekinutim uvjetima. Vi ste se zapravo na neki način odmarali za vrijeme obavljanja nužde, javljanja na bitan telefonski poziv, odgovaranja na neodgodiv poslovni email ili nešto jednako neodgodivo. Svaki put kad to učinim, kad pritisnem pauzu, jasno mi je kako uvjeti u kojima ću nastaviti tu svoju aktivnost zapravo nisu jednaki onima kad je pauza nastala pa mi je teško promišljati o jednom cjelovitom rezultatu jer je aktivnost prekinuta.

Ali to će mi pokvariti prosjek!“… iskreno nikome to nije bitno oko vas. A čak i da stavite svoj zapis na javno, vrlo vjerojatno će se to vidjeti (bar je vidljivo na Garmin Connectu) pa bi vas netko prerevan mogao i prozvati na vašu nedosljednost, što onda dovodi u pitanje vaš najbolji rezultat na polumaratonu gdje ste pauzu stiskali jer je mjehur postao prenapet.

Ali koga briga koliko brzo ja trčim?!“… najiskrenije, ako ste toga stava da vas boli briga hoće li netko obratiti pozornost na vašu brzinu, možda biste jednostavno trebali ostaviti štopericu da radi i dok čekate psa da “obavi” jer ako nije do natjecanja, onda je fakat nebitno. A na pravom natjecanju, na utrci, nitko vam ne bi zaustavio štopericu samo zato što ste morali stati i zavezati tenisice recimo. Trebale su u startu biti zavezane u dupli čvor. Trebali ste preskočiti piti diuretik poput kave da vam se ne piša svakih 30 minuta dvosatne aktivnosti. Trebali ste nahraniti i napojiti svoje tijelo pa da izdržite tu aktivnost od početka do kraja. Uostalom, utrka se ne zaustavlja kad stanete na okrepnu stanicu, zar ne?

Današnji uređaji za mjerenje vremena, pogotovo oni ručni, donijeli su dosta dobroga. Jedan od efikasnijih načina da vrednujete svoj napredak je kroz bilježenje aktivnosti i kroz čistu i jednostavno matematiku, provjerite je li vaša aktivnost bolja od prethodne. Prilično jednostavno. Naravno da je profesionalnim sportašima i onim naprednijim amaterima koji se i popnu na postolje takvo praćenje bitnije, no naravno da nitko ne brani svima ostalima da prate svoj napredak… ili nazadovanje. No ono što bih ja preporučio je da se svi skupa fokusiramo na druge stvari poput uživanja u aktivnosti, a ne njenoj eventualnoj matematičkoj vrijednosti jer onda se gubi fokus od onog bitnog. Ne trčimo da bismo bili brzi, već da bismo bili aktivni i pozitivno utjecali na svoje zdravlje. Vrlo je malo tih istinskih brzih kojima bi to moglo biti stvarno bitno. Ne kažem da svi ostali nemaju pravo biti brzi, no da je statistički vrlo malo vjerojatno da će to biti bitno. Ja osobno bilježim sve svoje aktivnosti. Penjanje na stijenu, jogu, trčanje, bicikliranje, planinarenje, vježbe disanja, šetnje psa ili turističko razgledavanje grada, igranje badmintona sa sinom odnosno dodavanje baseball lopticom ili frizbijem u Maksimiru,… apsolutno sve. Meni je bitnije koliko sam vremena u konačnici proveo u tjelesnoj aktivnosti jer je umjerena tjelesna aktivnost ono što je svakom čovjeku potrebno za normalno funkcioniranje tijela, a ne koliko ste brzo trčali na 5 kilometara.

Eto, na razmišljanje i s veseljem očekujem da mi kontrirate. Možda i ja nešto naučim, jer svatko ima svoje viđenje iste stvari.

Podijelite ovaj članak, ako Vam se sviđa što ste pročitali. Pa čak i ako Vam se ne sviđa. Imajte na umu samo da je blog i njegov sadržaj vlasništvo autora.

Označite ga sa “sviđa mi se”, a svaki komentar je dobrodošao! Blog je besplatan, a budite slobodni i pretplatite se na obavijesti!

I hvala Vam što čitate!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.